בדיוק היום ה- 4.7.2012 עיתון ידיעות אחרונות ראו נכון להקדיש חצי עמוד במוסף ממון לגבי מצב חשבון הבנק של הישראלי הממוצע. עפ"י הסקר המוזכר בכתבה נראה כי 34% מהישראלים מצויים במצב של משיכת יתר בבנק אבל הערכות הן גבוהות יותר, עשו ניסוי תרימו טלפון ל- 10 חברים קרובים (בעלי משפחות), אני מתערב עמכם כי לפחות ל- 7 מהם יש מינוס בחשבון הבנק.
באותה נשימה מצויינת באותה הכתבה העובדה כי 60% (עיגלתי קצת למעלה מ 57%) אינם יודעים כלל מהי הריבית אותה הם משלמים על המינוס, אז הנה האמת המרה רבותיי, אתם משלמים כמעט 14% ריבית על המינוס……..14%!!! זה הון תועפות, אני מוכן להלוות כסף בריבית כזו….. בעצם לא, אני לא מוכן, אני לא רוצה להתעסק עם המתחרים בשוק האפור. זו תשואה מעולה בעיקר כאשר אנו מביאים בחשבון את הריבית דריבית. אלא שאת התשואה הזו הבנק עושה על הגב שלכם.
בדיוק לפני כשבועיים בין אם כראיית הנולד ובין אם כצרוף מקרים מוזר לפני הכתבה המוזכרת לעיל, הוספתי לשונית תפריט חדשה לתפריט הראשי באתר תחת הכותרת 'התנהלות פיננסית', שם אני פורש בפניכם, קהל הקוראים, כמה טיפים לצעדים בסיסיים אותם אתם יכולים לנקוט בכדי להפחית בצורה משמעותית את המינוס בחשבון הבנק שלכם, או אף יתרה מכך למתמידים מבינכם לעבור ממצב של מינוס למצב של יתרה בעו"ש. את היתרה הזו עם הזמן ולאורך השנים תוכלו לנצל להשקעות מניבות והכל בכדי להטיב את עתידכם הפיננסי.
הדבר המוזר הוא שלמרות כי אותה הכתבה כיוונה לטוב היא מציגה לעיתים פתרונות גרועים לאותם משפחות המצויות בבעיה זו. הנה דוגמא: אחת ההצעות של כותבי המאמר לצאת מהמינוס היא ההמלצה לשלם במזומן והם עוד מרחיקים לכת בהסבר המגוחך כי: 'רק כך מרגישים את ההוצאה בכיס'.
איזה מן הסבר מטומטם (זה הבלוג שלי אז מותר לי לקלל קצת), הרי גם כך לאותם מסכנים יש חורים בידיים והם מבזבזים יותר מן הצורך, אז עוד ממליצים להם להסתובב עם מזומן בכיס…..בשביל מה? בכדי שיבזבזו עוד קצת?
לשימוש במזומן יש כמה חסרונות אותם אני אפרט כאן:
1. אין אפשרות לעקוב אחר ההוצאות, בסוף החודש אתם רק רואים משיכות של מזומן אבל אתם לא ממש יודעים לשייך את המשיכות הללו לרכישות ספציפיות, מכאן שלא תדעו באילו הוצאות לצמצם. בכרטיס אשראי אתם מקבלים רשימה של כל הרכישות שלכם, זה ייקל עליכם לאבחן ולאתר את הרכישות המיותרות ולהימנע מהן בחודש הבא.
2. המזומן הוא זמין מאוד….ויש לו נטיה להיעלם גם בקטנות…ביום חם תתפלאו כמה פחיות קולה צוננות ניתן לרכוש, אחרי הכל זה המרענן הרשמי לא? מאידך, בכרטיס אשראי לא תשלפו אותו בעבור פחית קולה, משמע, ה- 5-8 ש"ח לפחית נשארים בחשבון שלכם.
3. בכדי להסתובב עם מזומן, צריך לבצע משיכות, זיכרו, שכל משיכה טעונה תשלום עמלת שורה עבור הבנק, וכאן המח הקונספרטיבי שלי מתחיל לעבוד ואף לחשוש שמא הטיפ הזה הוזמן על ידי אינטרסנטים מהבנקים? בכרטיס אשראי מאידך אתם משלמים רק עמלת שורה אחת על כל המשיכות במהלך החודש.
4. מה קורה אם הארנק הולך לאיבוד רחמנא לצלן? בכרטיס אשרי טלפו אחד ואין משיכה של אף ש"ח מהחשבון, לעומת זאת עם נסחבתם עם מזומן……נשקו אותו לשלום כי לא תראו אותו יותר…לפחות לא במדינת היהודים. זו אמנם סיבה משנית אבל היא קפצה לי לראש אז למה לא לשתף אתכם גם בכך.
לסיום, היו שקולים הבינו מה אתם צריכים לרכוש ומה לא, נסו להיפתר מההרגל לרכוש במבצעים רק בגלל שזה במבצע, אם לא זקוקים למוצר לא שונים גם אם הוא במבצע, אין מתנות בחינם. בררו האם אתם במינוס, בררו כמה אתם במינוס ועבדו מול הבנק שיסייע לכם לצאת מהמינוס. זה בור ללא תחתית.
הכי חשוב, קחו את עצמכם בידיים.
5 מחשבות על “אוברדראפט דרך חיים בתרבות של ימינו”
הייתי גם מוסיף, שתשלום בעזרת כרטיס אשראי מצרף צד ג לעסקה,את חברת האשראי.
במקרה של בעיה עם המוצר, יש למי לפנות חוץ מהחנות.
אכן, תודה רבה.
והנה אכן הוספת, זה בתגובות וגלוי לכל הקוראים, תודה על העזרה.
אני מסכימה שההמלצה לשלם רק במזומן יכולה להוביל למקום לא טוב.
מצד שני, אם מתלווים אליה כמה צעדים נוספים, אז היא יכולה לחולל מהפך בהרגלי הצריכה:
1. להוציא מזומן פעם אחת בתחילת החודש, לאחר שהערכת מהם כל התשלומים הקבועים שירדו מהחשבון (הוראות קבע וכו אפשר להשאיר על הכרטיס). את כל מה שנשאר בחשבון – מעבירים לפק"ם\פרי
2. לחלק כסף למעטפות – אחת לכל שבוע (לשים לב לחודשים שיש בהם 5 שבועות במקום 4) הכסף הזה אמור להספיק למוצרי מזון ולכל הקניות הספונטניות והקטנות (קולה, וכו')
כך נגמלים מהרגל הגיהוץ האינסטינקטיבי, ומגלים את היצירתיות שבך (איך לחסוך 100 שח בקניות אוכל השבוע, כדי שאוכל להוציא כסף על משהו אחר). פעם הסתובבתי בקניון עם 50 ש"ח וחזרתי סופר מאושרת. בפעמים קודמות, גם גיהוץ של 500 ש"ח לא השאיר חיוך.
3. הוצאות חד פעמיות או מתוכננות מראש אפשר לשלם באשראי, רק לאחר שנגמלנו מגיהוץ אוטומטי, ואז הבחירה לשלם באשראי הוא מושכלת ולא אוטומטית. בסוף החודש מושכים מהפקם\פרי מה שצריך כדי לכסות על ההוצאות שנרכשו באשראי.
מה דעתך? אצלי זה עבד יופי. הורדתי מעל 2000 ש"ח בזבוזים בחודש בצורה זו, בלי לפגוע ממש ברמת החיים.
שכחתי הערה קטנה – כמובן שלא מסתובבים עם הר מזומנים כל הזמן. רק כשהולכים לקניות הבסופר (כמובן, פעם בשבוע, מתוכננת עם רשימת קניות). מעבר לזה, 100 ש"ח בארנק מספיק לגמרי, וכמובן שכרטיס האשראי איתך למקרה חרום. ולא, "השמלה המהממת שבמבצע" לא נחשבת למקרה חרום!
שלום רחל,
תודה על תגובתך.
הצעדים אותם הצגת אכן יכולים להיות צעדים יעילים. חובה עלינו כצרכנים להיות מושמעים בעיקר אם יש לנו בעיה של משיכת יתר ואצבע קלה על 'ההדק' של כרטיס האשראי.
אחת מהמטרות של הבלוג והאתר היא לנסות ולעזור לאנשים לחשוב בצורה נבונה יותר, הן מההיבט הפיננסי כלכלי והן מההיבט הצרכני וניהול חיי היום יום.
רק אורח חיים שכזה יכול להוביל אותנו למסלול חיים בריא מההיבט הפיננסי.