אחרי שפרסמתי את האג'נדה שלי לאוטונומיה וגישת 13 דירות [לפחות] למשפחה, התעוררו הרבה מאוד שאלות, שרובן נובעות מההבט הספקני, אך המובן.
ברשומה זו אני אנסה לענות על השאלות שחזרו על עצמן.
האם ניתן בכלל להגיע ל- 13 דירות?
העובדות הפשוטות מראות לנו שבהחלט ניתן להגיע ל- 13 דירות.
לפי הנתונים שפורסמו לאחרונה, נראה כי יש 511 משפחות בישראל המחזיקות מעל ל- 10 דירות. ההיגיון הבריא אומר לנו, שמתוך אותן 511 משפחות יש כאלו שמחזיקות גם 13 דירות לפחות.
אם יש אחרים שהצליחו להגיע לכך, זה רק מוכיח לנו שזה אפשרי.
כעת השאלה היא איך מגיעים לזה?
ברשומות קודמות נגעתי בחלק מהנקודות ואבני הדרך, בדרך ל- 13 נכסים לפחות למשפחה.כתבתי על הצעד הראשון שמדבר על כלל האצבע הראשון: מס' ילדים+ 2 .
יש כמובן גם קיצורי דרך, לאלו שהם ברי מזל מביננו:
ירושה כקיצור דרך– יש אנשים שיורשים נכסים מהדורות הקודמים שלהם, ואין בכך שום רע, הרי מישהו עבד קשה בשביל לייצר את הירושה הזו, אחת מהמטרות שלנו בחתירה ל- 13 דירות היא למעשה מטרת העברת הון בין דורי. אנחנו משקיעים היום, בכדי שנוכל לדאוג לעתיד ילדינו, וגם נכדינו לפי הגישה שלי.
זכיות כקיצור דרך- יש אנשים שאלת המזל פשוט נוגעת בהם. אנשים אשר מלאו לוטו או הגרלות שאיפשרו להם לזכות בסכומי כסף גדולים מאוד ולכן יש להם את האפשרות להתחיל ולרכוש נדל"ן. ברוב המקרים הבעיה עם יצירת הון כתוצאה מזכיה היא שרוב האנשים אינם בעלי הרקע או המסוגלות לנהל הון שכזה בצורה חכמה ואחראית ומהר מאוד, רוב הכספים הללו מבוזבזים. עדין, אלו שנוהגים בצורה אחראית בהחלט יכולים לייצר לעצמם ארסנל של 13 נכסי לפחות בהשקעה נבונה וניתוב נכון של כספי הזכיה.
אקזיטים כקיצור דרך– אם אתם יזמים, אשר הצלחתם להקים חברה שמייצרת ערך ומגיע לשווי גבוה ואתם נהנים מהתוצאות בצורה של ביצוע אקזיט ואז יש לכם מספיק הון להתחיל ולהשקיע לפי גישת 13 הדירות. לאתמיד חייבים לבצע אקזיט, ישנן צמתים בדרך בה מבצעים גיוס כספים מאסיבי ל]י שווי גבוה, וחלק מהכספים מגיעים אל היזמים, והנהנים בחברה, ואת הכספים הללו ניתן להשקיע לפי גישת ה- 13 נכסים.
הבעיה עם קיצורי הדרך, היא שהם לא באמת נותנים לנו האנשים הרגילים [אתם מיוחדים, אני מתכוון לכל השאר] מוטיבציה אמיתית להגיע ל- 13 דירות, אלו קיצורי דרך שאפילו מייאשים אותנו וגורמים לנו לצקצק, כי סטטיסטית מה באמת הסיכוי שלנו להשתייך לאוכלוסיה המצומצמת שנהנית מקיצורי הדרך הללו.
כותב שורות אלו, לדוגמא, אינו עובד הייטק, לא יזכה לירושה שתאפשר לו 13 נכסים ולפי המזל שלו עד כה, המקסימום שזכה בלוטו היה 220 ש"ח וגם זה היה בדאבל לוטו.
כפי שהוזכר ברשומות קודמות, הדרך ל- 13 נכסים והדרך לאוטונומיה עוברת ב:
- משמעות
- התמדה
- זמן של 15-20 שנים
לרוב האנשים שלושת המרכיבים הללו חסרים, בכדי להגיע למטרת 13 הנכסים, חייבים את שלושת המרכיבים הללו יחדיו, שניים מהם אינם מספיקים ולכן המטרה לא תתגשם.
האם כל משפחה יכולה להגיע ל- 13 דירות?
התשובה הקצרה תהיה, כן. לכל משפחה יש את הפוטנציאל להגיע ל- 13 דירות [לפחות]. כפי שכתבתי לעיל, צריך בעקרון:
- להאמין שזה בר ביצוע [המצקצקים כבר נופלים בסעיף הזה]
- ללמוד כיצד לבצע זאת ולהביא זאת לכדי ביצוע
- להיות ממושמע
- להתמיד
- וההתמדה תגרום להמשך עשיה רציפה במשך 15-20 שנים
האם כל משפחהה תגיע ל- 13 דירות?
לא.
הסיבה שלא כל משפחה יכולה להגיע למטרה זו היא כי לא כולם ניחנו ביכולת להיות ממושמעים ולהתמיד לאורך כל כך הרבה זמן, תמיד יהיו פיתויים בדרך, יהיו אילוצים, יהיו צרכים ובעיקר, יהיה שפע של תרוצים מדוע זה נדחה, ומדוע זה מתעכב, ואופס…. עברו להן 15 שנים, ואז התרוץ השכיח יהיה:
"אם לא הצלחנו עד כה, למה שנצליח מפה?"
האם משפחה עם הכנסות ממוצעות יכולה להגיע ל- 13 דירות?
הטעות הנפוצה בנושא הממוצעים, נובעת מהשוואות ונקודות ייחוס לא נכונות.
כמו: חלק גדול מהאנשים המרוויחים משכורת ממוצעת, מבצעים חישוב לפי עלות דירה ממוצעת.
הם מגלים שאם תא משפחתי מכניס ביחד 20,000 ש"ח ברוטו ביחד [משכורת ממוצעת ליחיד.ה ב- 2022 עומדת על 10,000].
ודירה ממוצעת עולה כ 1.76 מיליון ש"ח, הם מהר מאוד מתייאשים וזונחים את הרעיון הרבה לפני שהתחילו.
אך מי אמר שכל מי שמרוויח משכורת ממוצעת חייב לרכוש דירה ממוצעת?
למה לא לרכוש דירות שערכן עומד על 40-60% מהמחיר של אותה 'דירה ממוצעת'? ז"א להתמקד בהשקעה של דירות הנעות בטווח מחיר של 700,000-1,50,000 ש"ח ואולי אף למטה מכך?
והנה יש לנו מענה, לאפשרויות שיש למשפחה עם משכורות ממוצעות, לצבור נכסים שלא חייבים להיות "הדירה הממוצעת"
יש הבדל בין 13 דירות בירוחם, או 13 דירות בתל אביב, למה אתה מתכוון?
זו שאלה שבד"כ מוטחת בי ככטענה וטיעון לכך שהגישה של ה- 13 דירות אינה נכונה.
השאלה הזו עוסקת בהשוואה ויחסיות, והיא באה להצביע על נקודת תורפה לכאורה שיש בגישת 13 הנכסים.
הרי, אין רכישה של 13 דירות במתחם פארק צמרת בתל אביב, שקולה לרכישה של 13 דירות בדימונה או קרית שמונה, לצורך הדוגמא.
ואני טוען שהשאלה הזו אינה רלוונטית, היא גם לא השאלה הנכונה לצורך הענין.
ברור שיש הבדל בשווי הדירות באזורים גיאוגרפים שונים.
גישת 13 הנכסים, אינה מגבילה אתכם לאזור גיאוגרפי מסויים, אלא באה להציע לכם מגוון אפשרויות, היא באה לגרום לכם לא רק לחשוב שונה אלא בעיקר לפעול שונה.
גישת 13 הנכסים מדברת על כלל השכבות הסוציואקונומיות וגורסת עקרונית כי כל אחד יכול להגיע ל- 13 נכסים בהתאם לשכבה הסוציואקונומית בה הוא נמצא (בהכללה).
הרי משפחה ממעמד הביניים, מאזור רחובות-ראשל"צ לצורך הדוגמא, בהכללה לא תצליח להגיע ל- 13 דירות בפארק צמרת בתל אביב, אך אם הם ישקיעו בתורה אחראית ונבונה, כי יוכלו לצבור 13 דירות במקומות כמו: באר שבע, דימונה, ירוחם, עפולה, נתיבות, קרית שמונה, חיפה, קריות, נהריה, כרמיאל, מעלות ועוד… ועוד….
משפחה השייכת למאיון/אלפיון עליון ומתגוררת בסביון או בארסוף, סביר שיכולה להרשות עלצמה עם הזמן לרכוש 13 דירות בפארק צמרת בתל אביב עם הזמן.
הרעיון בגישת 13 הנכסים, אומרת שכל אחד יכול להגיע לשם בהתאמה לשכבה הסוציואקונומית שלו.
אך החוזק הגדול של גישת 13 הנכסים, שהיא תהפוך כל משפחה באשר היא למשפחה אמידה, רק מתוקף ביצוע ועמידה בגישה זו, כי 13 נכסים שירכשו היום בפריפריה במחירים של 500-600,000 ש"ח לנכס, בעוד 15-20 שנים עפ"י ציר הזמן של גישת 13 הנכסים יעלו לערכים של מיליון ש"ח ממוצע לנכס (בצורה שמרנית) ואז השווו נטו שלהם יתקרב לכדי 13 מיליון נכס, בשווי כזה של משפחה מכל עיר בארץ, היא בהחלט עומדת בהגרדה של משפחה אמידה.
זאת ועוד, שגם אם כל נכס כזה יכניס רק 2500 ש"ח בסוף התהליך (בצורה הכי שמרנית ובתשואה הנמוכה שיש), הרי שיש להם קצבה חודשית של 32,500 ש"ח.
תעברו על המספרים….
אם השקעה בנדל"ן מעניינת אתכם, וגישת 13 הנכסים יכולה להיות רלוונטית עבורכם, הצעד הראשון להכנס לעולם הזה יכול להיות איתי בתהליך הכשרת המשקיעים שלי.