תארו לכם מצב בו יום אחד אתם מרוויחים ומתפרנסים יפה ובכבוד ויש לכם זרם לקוחות קבוע, ויום למחרת יש לכם אפס לקוחות וההכנסה שלכם יורדת לאפס.
תארו לכם מציאות בה יום אחד אתם מקבלים הצעה להיות מס' 2 בחברה, סמנכ"ל תפעול בחברה בינלאומית, ואז יום בהיר אחד לפני המינוי מעלים אתכם לשימוע לפני פיטורין.
דמיינו לכם מקרה, בו תיק המניות שלכם מציג רווחיות נאה, ואז יום אחד בהפתעה גמורה הוא חווה ירידות דרסטיות של 5-6% ואתם מהלחץ מוכרים ומקבעים את ההפסדים שלכם.
נשמע לכם דמיוני? אז זהו שלא!
כל המקרים לעיל הם מקרים אמיתיים:
המקרה הראשון- רלוונטי בדיוק לשבועיים האחרונים, מכרים אשר חלקם משמשים כמדריכים ומתורגמנים לקבוצות תיור מסין, מצאו עצמם ממצב של עומס רב בעבודה ובביקוש של "אין זמן לנשום…" במצב של חוסר מעש וללא ביקוש לעבודה בחודשים העומדים לבוא, מה שאומר שרבים במצבם ימצאו עצמם ללא הכנסה ונגיסה בכספי החסכונות שלהם, בהנחה ויש להם כאלו.
במקרה השני- חוויתי על בשרי, בתקופת היותי שכיר כמדען בחברת תרופות. ממעמד והצעת קידום אטרקטיבית בשדרת הניהול של החברה, עקב מכירת החברה לצד ג' ושינויים אסטרטגים לקראת הנפקה בבורסה, ראו לנכון לקצץ בכ- 40% מכח האדם בחברה בכדי "לסדר" את המאזנים הכספיים (להראות הוצאות "נמוכות" והתייעלות), מצאתי את עצמי מפוטר מעצם היותי ממקבלי השכר היחסית גבוהים. וכך התאדה לו תפקיד ניהול בכיר אליו יועדתי.
המקרה השלישי- כנראה שרבים חווים הים אך מעטים באמת יודו בכך, הוא שהם בחרו לקבל החלטה לממש מניות, בעקבות פאניקה רגעית בשוק ההון עקב הטלטלה בשווקים כתוצאה מהתפרצות מגפת הקורונה. על מקרים כאלו בדיוק כתבתי את החסרון שבהשקעה במניות, לאלו אשר נוטים ליפול במלכודת המרווח ההתנהגותי.
השקעה בנדל"ן היא תעודת הביטוח שלכם כנגד אי הוודאות-
ברשומה נכסים מניבים או אקזיטים? פרטתי את שלל היתרונות אשר השקעה בנדל"ן מניב מכילה בתוכה, היתרון בנכס מניב הuא למעשה עצם היותו מניב- נכס המספק לאורך חייו תזרים מזומנים. משקיע אשר רואה לנגד עיניו את הכח שבתזרים מזומנים, יפעל להגדיל את התזרים בקביעות ובדבקות, ככל שתזרים המזומנים גדול יותר, כך שולי ההגנה שלו רחבים יותר ומגנים עליו ממקרי קיצון זמניים.
חישבו על כל אחד מהמקרים המתוארים לעיל, חישבו על אותו מורה דרך או מדריך תיירים אשר נאלץ לשבת בחוסר מעש ותעסוקה ולחפש פתרונות למצב הנוכחי, בעוד ואילו היה טורח להשקיע ולצבור בנכסים לאורך הדרך, הרי שדעתו היתה נחה בתקופות שכאלו.
רבים טועים לחשוב כי ההשקעה בנכסים מניבים הינה איטית ולא מתגמלת ומתוקף כך נוטים למקד אנרגיה בתמורות ורווחים מידיים יותר, כאלו ש-"מרגישים" בכיס. עם זאת הזמן וההיסטוריה מראים, כי אלו אשר פעלו בדבקות, במשמעת וסבלנות ודאגו לאסוף נכסים נהנים משלל יתרונות עם הזמן ואדישים לזעזועי קיצון כגון אלו שאנו חווים בעת הנוכחית, עת התפשטות נגיף הקורונה והשבתת, שווקים רבים.
עד כמה חשוב לנו לחזות משברים?
תקופות משבר שכאלו, הן הזדמנות עבורנו, לחשוב ולבדוק האם אנו ערוכים ומוגנים בהיבט הפיננסי שלנו. קשה עד בלתי אפשרי לחזות את העתיד ולהבין מהיכן יבוא הזעזוע או המשבר הבא.
אך האם באמת חשוב לנו לחזות את העתיד?
בהשקעות, הערכות צופות פני עתיד עוזרות לנו לקבל החלטות מושכלות יותר ולתכנן אסטרטגית השקעה, אך במבט לעבר העתיד הרחוק, עם ראיית עולם ריאלית, אנו לא חייבים לדעת מה יהיה בדיוק הזעזוע/המשבר הבא, מספיק שנדע להשקיע בדרך אשר תספק לנו כרית בטחון בצורה של הגדלת שווי אישי וגידול בתזרים מזומנים כדי להיות מוגנים וערוכים טוב יותר למשבר ככל שזה יגיע, ולא נמצא עצמנו במצב בו הכנסתנו ושווינו האישי נפגעים ממשבר שכזה.
בתהליך הכשרת המשקיעים שלי, אני דואג להעביר את ראיית עולמי ועוזר למשקיעים להבין ולבנות מערך נכסים מניבים, לצד עסקאות מזדמנות מדי פעם. מעניין אתכם? השאירו פרטים כבר אדאג ליצור עמכם קשר.
בתמונה הראשית, עבדכם הנאמן בעת שהייתו בסין במהלך מגפת ה- SARS לפני כ- 17 שנים.