תהליך העבודה המעשי בבניית הבית מתחיל בהכנת השטח, משמע ניקוי השטח פילוס ויישור, אם על מדרון אז בהתאם למדרון וכיו"ב.
לאחר הכנת השטח השלב הראשון בבניה הינו הכלונסאות, הכלונסאות הן למעשה אלמנטים אשר עליהם הבית יושב. מטרת הכלונסאות אינה למעשה להחזיק את כל הבית מלמטה כמקשה אחת ולגרום ליציבות הבית כדי שלא תהיה שקיעה של הבית או חלקים ממנו מה שייצור פגיעה באלמנטים מבניים של הבית.
את קוטר ועומק הכלונסאות קובעים שני אנשים:
- יועץ הקרקע- אשר בהתאם לדו"ח קרקע וסוג הקרקע והרכבה הוא ממליץ על הכלונסאות.
- המהנדס/קונסטרוקטור- אשר בהתאם לעומסים המחושבים בהתאם לתוכניות המבנה וסוג הקרקע קובע את עומק הכלונסאות וקוטרן.
עומק הכלונסאות נגזר מהרכב הקרקע, אם הקרקע רכה, אזי הן יהיו עמוקות יותר, אם יש שכבת סלע, אז לרוב השאיפה להגיע לשכבה זו כדי שהמבנה ישב על שכבה יציבה שכזו, אם יש הרכב מים גבוהה בקרקע אז יהיו שיקולים אחרים, כל אלו נתונים בהתאם לשיקול המהנדס ויועץ הקרקע.
העקרון בכלונסאות הוא פשוט, בכדי למנוע שקיעה של הבית, הכלונסאות מייצרות שטח פנים גבוהה עם הקרקע ולמעשה החיכוך בין הכלונס לקרקע וכמות הכלונסאות מונעים את שקיעת הבית.
לצורך הכלונסאות יש לבצע קידוחים בהתאם למיקום הכלונסאות וקוטרן.
הקידח מתבצע ע"י משאית קידוח ייעודית.
שלבים ונקודות לכלונסאות:
העמקה וחדירת הקידוח לעומק, שימו לב ללוח המגן מפני שפוכת החול על הכלונס היצוק ליד:
ריקון המקדח מהאדמה, על גבי "מגש" מניעה של חזרת שפוכת לתוך הקידוח עצמו:
בדיקת עומק הכלונס עם רולטקה (באורך 15-20 מ') ומשקולת, לוודא שאכן הקלונס מספיק עמוק ולא נסתם משפוכת:
הרמה והחדרת הכלונס פנימה לקידוח:
תליית הכלונס באויר, כדי לגרום לזיוני הברזל להיות עטופים בבטון:
שומרי מרחק 'ספייסרים' מקובעים על הכלונס, מומלץ לשים 12 ספייסרים, 3 בכל נקודה לאורך הכלונס. מטרת הספייסרים הינה לשמור את זיוני הברזל בתוך הבטון כדי שלא יהיו צמודים לדופן הקידוח וכך יישאר ברזל חשוף לחימצון.
יציקת בטון לתוך הקידוח והכולנס, יש חשיבות רבה להתעקש שהקבלן יעבוד בשלב זה עם משאבת בטון ולא ישירות מהמערבל כפי שנראה בתמונות. עבודה עם משאבת בטון מאפשרת כניסה של המשאבה פנימה לכלונס ויציקה מבלי לפגוע בדפנות הקידוח ושפיכה של חול פנימה. רוב הקבלנים ינסו להמנע מכך, כי זה חוסך להם 1000-2000 ש"ח יום עבודה של משאבה. תפקידכם להתעקש ולעגן זאת בחוזה.
כמו-כן חשוב לבקש את תעודת המשלוח ולראות מה סוג הבטון ורמת החשיפה שלו ולראות שזה אכן סוג הבטון בהתאם לרשום בתוכניות העבודה של המהנדס.
כלונס בתום היציקה-
נעיצת קוצים בכלונס, מאחר וכל קישור ואחיזת השלד נעשית דרך זיוני הברזל, לכן נועצים קוצים של 3-4 מטר בתוך הכלונס כאשר מחצית שקוע בכלונס ומחצית בולט החוצה. קוצים אלו ישמשו לקשירת וחיבור זיוני העמודים ו/או קירות התמך בהמשך הבניה.
נקודות:
- לא להשאיר קידוחים פתוחים, כל קידוח שנעשה חייב להיות יצוק באותו היום, כדי למנוע התמוטטות דפנות לתוך הכלונס.
- לא לשכוח להזמין מכון בדיקה לבטונים.
- מומלץ להזמין בדיקה סונית, הנשית כשבועיים לאחר היציקה ומנוודאת שאכן הכלונס עמוק מספיק ואחיד ולא שבור.
סייג:
הכותב אינו מהנדס ואינו קבלן, אלא משתף מניסיונו וחוויותיו האישיות וידיעותיו האישיות, אין לראות באמור יעוץ לבניה או תכנון וכל הקשור בכך.