לאחר שהמתנו ובצענו אשפרה ראויה לרצפה, זה הזמן להתחיל בשלב המעטפת, שלב המעטפת הוא למעשה השלב בו מתחילים לבנות את מעטפת הבית משמע קירות חוץ. בעקרון המעטפת בנויה משני אלמנטים עמודים אשר יצוקים מבטון ומכילים זיוני ברזל ובלוקים (לרוב, בהנחה ואתם תבנו בשיטה הסטנדרטית) קיימות שתי דרכים עיקריות לבנות את המעטפת:
- שיטת השטראבות- לצקת את העמודים קודם כל ורק אז לבנות את מעטפת הבלוקים.
- לבנות את מעטפת הבלוקים ואז לצקת את העמודים.
בעקרון שתי השיטות הן טובות, אך אני מעדיף את השיטה השניה (בפרוייקט זה, דווקא יש שימוש בשיטה הראשונה), הסיבה היא, שכדי שהמבנה יהיה יציב חזק ועמיד בפני תזוזות, כדאי לייצר מצב בו למעשה כל המעטפת אחוזה כמקשה אחת וכל המבנה 'קשור'.
בשיטה השניה בה בנינו את מעטפת הקירות ורק לאחר מכן יוצקים את העמודים, מכיוון שעמודים רבים מצויים בפינו המבנה, הרי שבעת יציקת העמודים מייצרים יציקה גם לתוך חללי הבלוקים ואז נוצר מבנה יציב, גם בבלוק איטונג הדבר אפשרי, מאחר ומכניסים את זיוני העמודים לתוך הבלוק ויוצקים יחדיו.
כאשר יוצקים את העמודים טרם המעטפת, נוצר מצב בו יש לנו כבר עמוד יצוק, ואז ישנה "בעיה" לחבר את הקיר לעמוד הקיים. הדרך להתגבר על כך היא ע"י שטראבות, שטראבה היא למעשה מעין עמודון בטון שיוצקים למרווח שנוצר בין הקיר בלוקים לעמוד הקיים.
דברים שיש לתת עליהם את הדעת בעת בניית המעטפת:
- טרם בניית הקיר ע"י בלוקים, יש למרוח זפת על הרצפה במקום בו יונחו הבלוקים או לחילופין לשים בד תול. המטרה היא ליצור בידוד לרטיבויות בין הרצפה לקירות (בהרבה מקרים לרצפה יש קשר עם הקרקע במעטפת הבית).
- בקירות בהם יש חלונות, בחלק התחתון של החלון יוצקים חגורת בטון. בד"כ בגובה שורות בלוקים בלוק 4-6, יוצרים תבנית מעץ ליציקת החגורה (עליה להיות עם ברזלי זיון), כמו כן יש המשתמשים היום בבלוק 'תעלה' זהו למעשה בלוק בצורה מיוחדת שמכיל בתוכו חלל מובנה ליציקת החגורה (במקרה זה יש לשים לה כי החגורה דקה יותר).
- בקירות ללא חלונות, וללא קשר לגובה התקרה, יש לצקת חגורה כל שורה 11 של הבלוקים.
- יש לתת את הדעת למיקום נכון וכיוון נכון של המרזבים הסמויים בתוך העמודים.
- במידה ויש קופסאות חשמל בתוך העמודים, יש לוודא שהם מצויים בגובה והמיקום הנכון.
לכל קבלן יש העדפה באיזו שיטה לבנות, אני לא ממליץ לכם לכפות על הקבלן את השיטה שאתם מעדיפים. שימו לב שאני מעדיף את השיטה השניה בעוד ובפרוייקט זה אנו בונים לפי שיטת השטראבות. זאת כיוון שהקבלן מעדיף לעבוד לפי שיטה זאת, כל עוד הקבלן מיומן בשיטה שלו, אין צורך לשנות ולא מומלץ, שיעשה את מה שהוא טוב בו.
טרם יציקת הממ"ד מומלץ לבדוק שכל הפתחים ממוקמים המקום הנכון, שהדלת במימדים הנכונים (לעיתים הקבלן יכול להביא סט ממ"ד שאינו תואם את אשר הזמנתם- מניסיון!!!), כדאי לדעת כבר היכן תמקמו את המזגן ולהכין לו צנרת ניקוז בתוך בקיר וקופסת החשמל, ולמקם את האביזר הייעודי למזגן.
שימו לב למרווחים בין קיר הבלוקים לבין העמודים, שם בהמשך תתבצע יציקת השטראבות.
לאחר יציקת החגורות, ימשיכו בבניית הקירות עד לגובה החגורה העליונה ויבצעו יציקה נוספת.
* * הכותב אינו מהנדס או אדריכל או קבלן, כל המובא בכתוב כאן, נועד לשתף בעיקרי התהליך ונכתב על סמך ניסיונו ודעתו ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי במהלך תהליך הבניה.