חיפוש

כשבאפט לא מקשיב לעצות שלו

כל מי שעוקב אחרי, יודע שאני באפטולוג מושבע. באפטולוגיה היא למעשה סגנון של השקפה וסגנון השקעה שמבוסס על דרכו ועקרונותיו של וורן באפט, על כן השם באפטולוגיה.

וורן באפט ידוע מאוד בסגנון השקעות הערך שהוא מבצע, הוא יודע לזהות חברות טובות במחיר הוגן ורוכש אותן, בהתבסס על הניתוח שלו שאומר שמחיר הקניה שלו אינו משקף את הערך של החברה, ומכיוון שלגישתו הערך תמיד משתווה לשווי (לטוב או לרע) הרי שזה מה שהצליח לו לייצר רווחים לאורך עשורים שלמים ולהכות את המדדים.

כה אמר וורן באפט


הוא ספר מעולה, פשוט, קריא, משעשע ועם הרבה חוכמת חיים שאינה מסתכמת רק על השקעות, את הספר כתבו מרי באפט (כלתו בעבר) ודיוויד קלארק, הספר ערוך בצורה מאוד פשוטה וישירה כמו ספר זן, בכל עמוד יש משפט אותו אמר וורן באפט ומתחתיו פסקה קצרצרה המסבירה את ההקשר בגינו נאמר המשפט.

יש לי את הספר יותר מעשור ואני חושב שקראתי בו כמה וכמה עשרות פעמים, אפשר לומר שמה שמופיע בספר הם לא רק טיפים טובים להשקעות טובות, אלא גם טיפים טובים לחיים טובים.

אני ממליץ…

אז מה הבעיה?


הבעיה היא שחברת ההחזקות של וורן באפט וצ'ארלי מנגר ברקשייר האת'וואי, החליטה אי שם ב 2018 להגדיל את החזקותיה בחברת הפארמצבטיקה 'טבע', באפט הגיע לרמת החזקות של 4.3% מהחברה בשווי כולל של 834,000,000 דולר ולעיתים הגיע גם לשווי של מיליארד דולר בהחזקות בחברה.

הבעיה היא שטבע היא מסוג ההשקעות שבאפט מטיף נגדן


אז היכן באפט טעה?

זה המקום להתחיל ולצטט מהספר בהקשר זה:

"כדאי לכם להשקיע בעסק שאפילו טיפש יכול לנהל, כי יבוא יום וטיפש באמת ינהל אותו"

אז טבע, היא לא בדיוק עסק שטיפש יכול לנהל, ואת זה ראינו בתקופתו של ארז ויגודמן, אין ספק שארז ויגודמן  אינו טיפש וברור שהוא היה מנכ"ל מבריק כשהיה מנכ"ל כיל, אבל כיל אינה חברה פארמצבטית ואינה מצויה באותו שוק תחרותי כמו טבע. ואם ארז ויגודמן, חטף שם בראש, אז ברור לנו שטבע זה לא עסק לטיפשים.

 

"יש הבדל עצום בין עסק שצומח ודורש הון לשם כך, לבין עסק שצומח ואינו דורש הון לשם כך"

התרופה האחרונה שהיתה לטבע בתהליך של מחקר ופיתוח היתה הקופקסון (ככל הידוע לי), המנגנון והמולקולה הראשונית פותחו במכון ויצמן ע"י רות ארנון, ולאחר מכן טבע לקחה זאת הלאה (בקצרה ולא במדוייק), למעשה הקופקסון היא התרופה שעשתה את טבע, טבע שמה את כל יהבה על הקופקסון.

עד לרמה כל כך מסוכנת שהיא פשוט הסתמכה על ההכנסות מקופקסון והזניחה את המחקר בתרופות חדשות, ולקחה ימינה חזק לשוק התרופות הגנריות, תהליך זה פשוט לקח את העיקר, את הלב של טבע, הפסיקו לחשוב ולהתנהג בצורה אינובאטיבית, המקוריות אבדה, האילתור אבד והחדשנות חלפה הלכה לה. על כן כל החלטה של טבע לגדול היתה כרוכה ברכישה של חברות אחרות.

זו גם הסיבה שטבע חטפה בראש בתקופת המנכלו"ת של ארז ויגודמן, עת ביצעו רכישה כושלת שגרמה לירידה חזקה במניית טבע, ויגודמן התפטר לאחר מכן.

באותו הקשר….

 

"בעסק קשה, עוד לפני שבעיה אחת נפתרת צצה בעיה אחרת- אף פעם אין רק מקק אחד במטבח"

אז כפי שציינו לטבע יש מספר בעיות אקוטיות ששולטות בה ב 15-20 השנים האחרות, הנה תקציר של חלק מהמקקים….. סליחה בעיות שהיו לטבע החל מ 2016:

הבעיות של טבע- פורסם בכלכליסט

באותו הקשר, ארז ויגודמן עונה על כלל נוסף של וורן באפט:

"כאשר יועצים מעודדים מנכ"ל לסגור עסקאות, הוא מגיב כמו שמגיב צעיר בן-עשרה כשאבא שלו מעודד אותו לעשות סקס. הוא לא צריך דרבון כזה".

זו בדיוק היתה הבעיה של ויגודמן, הוא פשוט ניסה לשחזר הצלחות ולהראות גדילה ע"י רכישה של חברות….רק שזו היתה חרב פיפיות עבורו ועבור מניית טבע.

 

"אני מחפש עסקים שאני יכול לחזות איך הם ייראו בעוד 15 שנים. לדוגמא המסטיקים של ריגליס. לא נראה לי שהאינטרנט ישנה את הדרך שבה אנשים לועסים מסטיק".

זה משפט מעולה של וורן באפט שממש ממחיש את הבעיה שיש בטבע, עולם התרופות משתנה בהתאם לגילויים המדעיים, עולם המדע מתקדם בקצב גילויים מדהים ככל שהטכנולוגיה משתפרת. אי אפשר באמת לחזות מה יהיה עם טבע בעוד 15 שנים, בעיקר לא בחברה שאיבדה את יכולת החדשנות והממצאה שלה.

 

"רוב האנשים מתחילים להתעניין במניות כאשר כל האחרים  מתעניינים בהן. הזמן הנכון להתעניין במניה הוא כשאיש לא מתעניין בה. אי אפשר לקנות מה שפופולארי ולהצליח".

אז למה לעזאזל ברקשייר האת'וואי רכשה את מניית טבע.

הרי כל ישראלי עם כובע טמבל יודע שטבע היא: מניית העם, וורן בעצמו אמר שלא קונים מה שפופולארי ולצפות להצליח. אז לא ברור לי למה הם החליטו לעבור גם על הכלל הזה.

מי אתה שתעביר ביקורת על וורן באפט?


האמת, מי אני באמת?

אבל היי זה שהוא הרבה יותר מוצלח ממני, חכם ממני, משקיע פנומן שאני יכול רק לפנטז ולהתקנות ביכולת הזו שלו, לא אומר שאני לא יכול גם להעביר ביקורת מדי פעם, בעיקר ככזה שלומד ממנו רבות וימשיך ללמוד ממנו רבות.

אבל, ת'כלס וורן באמת לא אשם ולא אחראי להשקעה הכושלת הזו במניית טבע (שיזרקו אותה קיבינימאט), כי וורן….לא ידע….הוא לא ידע…. (לעשת בקול של רחמים…).

מי שכנראה אשמים ברכישת טבע הם מנהלי ההשקעות של בארקשייר האת'וואי: טד ווסשלר ו- טוד קומבס, הם אלו שקיבלו את ההחלטה להשקיע בטבע, כפי שוורן העיד בראיון שלו ל- CNBC אי שם ב 2018, הוא אפילו לא ידע על הרכישה הזו, וזה רבותיי מזכה את וורן באפט. הוא לא באמת עבר על הכללים שלו, אלא אלו היו מנהלי ההשקעות שלו, שלא טרחו לקרוא את הספר: "כה אמר וורן באפט", עליו אני ממליץ (הוצאת מטר).

מאתר ספונסר

ומילת אזהרה בהקשר אחר:

כותב שורות אלו, שימש כמנהל פרוייקט בחברה לפיתוח תרופות, בהמשך גם שמשתי כמדען בחברות תרופות אחרות הן במחלקות הפיתוח וכלה במחלקות ה- QC, במידה וכן החלטתם להשקיע בחברות פארמאצבטיות הנה טיפ חשוב:

נסו לברר מהיכן הגיע שדרת הניהול של החברה בה אתם מתעתדים להשקיע, אם מצאתם שרוב דרג מנהלי הביניים ומעלה הינם יוצאי טבע, דעו שאתם נכנסים לחברה בעייתית, חברה שייבאה פנימה (שלא במודע) את התרבות הארגונית של טבע וחוסר האינובאטיביות, חברות כאלו נידונו לכליה תוך 10-15 שנים…..כותב שורות אלו במשרתו האחרונה (לפני שיצא לפנסיה מוקדמת מבחירה) עבד בחברה שכזו וכעת רק ממתין למפלה (בצער).

הרשמה לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים:


רוצים לקבל מידע נוסף על השקעות נדל"ן מלאו את הפרטים ונחזור אליכם!

לשתף בפייסבוק
לצייץ בטוויטר
לשתף בלינקדאין
לנעוץ בפינטרסט
תמונה של גורו נדל"ן

גורו נדל"ן

אתר זה נבנה מתוך מטרה להוות פלטפורמה, פשוטה ונגישה לאלו מכם המחפשים לשנות את גישתם להתנהלות הכספית האישית שלהם כמו גם לאלו המעוניינים ללמוד את תחום ההשקעה בנדל"ן.

כתוב/כתבי תגובה

דילוג לתוכן