חיפוש

לא מדברים על כסף….

כשהייתי ילד, אחר כך נער ובהמשך גם חייל וסטודנט, כמעט מעולם לא שמעתי את הוריי דנים בענייני כסף. אצלנו בבית לא דיברו על כסף, בעצם… דיברו על כסף, אבל לא לפני הילדים. אז איך הילדים אמורים להבין בכסף? לחשוב כסף? ולבסוף אולי לעשות כסף, אם מעולם לא דיברו עמם או לימדו אותם.

כמו כל דבר בחיים, כדי להתנהג עם כסף צריך ללמוד, לתרגל, להיכשל ולהתמיד, בסוף מצליחים. תמיד יהיו כאלו שיצליחו יותר וכאלו שיצליחו פחות, הנקודה היא שכולם יצליחו, זו הנקודה החשובה ההצלחה.

אולי משום שלא דיברו איתנו על כסף, לא היתה לנו ברירה אלא לרכוש רגשות שליליים כלפיו, אולי חוסר ההבנה הזה גרם לי לחשוב שיש קשר חד ערכי בין כסף ותאוות בצע. אולם ככל שההבנה כלפי התנהגות הכסף מעמיקה, ככל שגישתנו משתנה כלפי הכסף, אנו מתחילים להניע תהליך חיובי כלפי הכסף.

הכסף מתברר אינו שד נורא כל כך, הכסף אינו מאיים, הבעיה אינה בכסף, אלא באנשים הנותנים לכסף לשלוט בחייהם. באחד מדפי האתר כתבתי כי 'הכסף הוא משרת טוב אך אדון רע', זיכרו השתמשו בכסף, תנו לו לשרת אתכם, תנו לו לעבוד בשבילכם, אך אל תעשו את ההיפך, אל תעבדו אתם בעבור הכסף, אל תהיו עבדיו…..הכסף הוא כלי להשתמש בו, כסף סטטי הוא כסף יישן, כסף דינאמי הוא כסף רווחי.

אז איך אבא כמוני, אב לילדים בני 4 ו- 2, יכול ללמדם על כסף? האם הם בגיל המתאים? האם הם מבינים את המשמעות של הכסף? את היתרונות של הכסף המצוי בכיסם? החלטתי להתחיל מהדברים הפשוטים. הם יודעים שכאשר יש מטבע יתום, הוא נאסף לאחר כבוד ועובר להתגורר עם שאר חבריו בקופת החסכון. הם למדו גם את האפשרות הגלומה בבקבוקי המשקה והפחיות, כל פחית שווה 30 אג', כמה פחיות מגיעות לשווי של כמה שקלים, אבל הרעיון הוא לא רק לאסוף בקבוקים ופחיות ולהמיר אותם לכסף, הרעיון הוא לאפשר להם לרכוש כלים לקחת קצת כסף ולהמיר אותו ליותר כסף. כיצד עושים זאת?

למדתי את בתי הבכורה שכדאי לה "להקריב" קצת כסף מקופת החסכון תמורת פעולה פשוטה בגן. הצעתי לה כי לאחר שחבריה לגן מסיימים לשתות את המים מהבקבוקים שלהם, כדאי לה לרכוש מכל ילד את הבקבוק שלו ב- 10 אג' ולהחזיר אותו תמורת 30 אג'. בתי למדה שניתן להפוך קצת כסף להרבה כסף. במקביל, הילדים בגן למדו שבתי מחלקת כסף תמורת בקבוקים ולכן דואגים שהבקבוקים יגיעו אליה.

זהו משחק ילדים, אבל בעתיד הרחוק, המשחק יהיה אותו משחק, אבל המשמעות תהיה רצינית יותר.

הרשמה לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים:


רוצים לקבל מידע נוסף על השקעות נדל"ן מלאו את הפרטים ונחזור אליכם!

לשתף בפייסבוק
לצייץ בטוויטר
לשתף בלינקדאין
לנעוץ בפינטרסט
תמונה של גורו נדל"ן

גורו נדל"ן

אתר זה נבנה מתוך מטרה להוות פלטפורמה, פשוטה ונגישה לאלו מכם המחפשים לשנות את גישתם להתנהלות הכספית האישית שלהם כמו גם לאלו המעוניינים ללמוד את תחום ההשקעה בנדל"ן.

7 מחשבות על “לא מדברים על כסף….”

  1. כל הכבוד לך!

    חינוך פיננסי צריך להתחיל בגיל כמה שיותר צעיר.

    אם הורינו היו מלמדים אותנו מה שאתה מלמד את ילדיך היינו רוכשים כלים לבניית איתנות פיננסית הרבה יותר מוקדם וגם משיגים את יעדינו הכלכליים במשכי זמן קצרים בהרבה.

    אני בהחלט אקח דוגמה ממך כאשר יהיו לי ילדים.

    • תודה לך סופרמן, מקווה שתמשיך לבקר כאן ולחלוק את ידיעותיך ורגשותיך בנושא.

  2. בנית אתר מקסים ! צורת הכתיבה השנונה והאינטליגנטית ובעיקר העדר תוכן שיווקי הופכים את האתר למושך ומעניין ביותר.
    אתה לא חושב שההרגל של בתך "לעשות" כסף כבר מגיל הגן עלול קצת לפגוע במערכת הערכים שלה שתחילת עיצובה היא בדיוק בגיל הזה ? היא עלולה להתרגל להתייחס לאינטרקציה עם הסובבים אותה כאל דרך לעשיית רווחים ואז דברים בסיסיים כמו עזרה לזולת , רוח התנדבות והזדהות עלולים להדחק הצידה.
    אני מאד מסכים איתך שילדינו חייבים השכלה פיננסית כבר מגיל קטן ואני לדוגמא פתחתי חשבון בנק לביתי בת ה-10 ששם היא חוסכת את מתנות ימי ההולדת שלה, אבל גיל הגן נראה לי צעיר מדי לזה.
    יש לי עוד כמה שאלות אליך אבל זה בהמשך ))

    • שלום רב ברוך,
      תודה רבה לך על המחמאות על האתר, אני מקווה שהוא רק יעלה וישתפר בעתיד, בעזרת קהל הקוראים כמובן.
      איני מחנך את בתי ובני לעשות כסף מגיל צעיר תוך הזנחת ערכים אחרים, אלא בנוסף לשאר הערכים.
      חשוב לי שילדי יבינו כיצד כסף עובד וירכשו זאת לא כהשכלה נוספת או נרכשת אלא כמעין "טבע" שני. אין קשר מכל סוג שהוא בין כסף לשאר הערכים, הקשר מתבצע דרכנו כבני אדם, אנו בוחרים איזה תוכן לצקת לקשר הזה. אני כמשקיע בוחר לצקת תוכן של ערכים לצד עשיית הכסף, אין סיבה שהאחד יבוא על חשבון השני.
      נדלניסט בדרכים

  3. היי,
    אני דווקא כן חושב שהמהלך של הענקת חינוך פיננסי עוד מהגיל הרך תשריש בבתך יסודות נכונים לעתיד. הורים לרוב לא היו שמים דגש בנושא אבל כיום, החינוך הפיננסי מאוד נפוץ. כמובן שרצוי להתחיל בקטן ובגיל צעיר הפואנטה היא "תוכלי לקנות דברים (בין היתר כמובן) עם הכסף שלך".
    חוץ מזה ושוב, אתר מעולה

  4. לא כדאי פשוט שתשים לה סכום כסף בפקדון בבנק, כוחה של הריבית דריבית משחקת תפקיד חשוב במיוחד שמתחילים מוקדם….

    • זו גם אפשרות, אולם היא לא חייבת להיות במקום אלא בנוסף.
      חשוב גם להבין מהן המטרות ומהו החינוך (הפיננסי) והלימוד אותו אני רוצה להקנות לילדי. חסכון הינו צורה שמרנית יחסית ופאסיבית, היא לא משאירה את היוזמה בידנו, הכסף יחסית נייח. יש לגישה זו יתרונות אבל גם חסרונות.
      מאידך, אני מנסה ללמד את ילדי, כיצד להניע כסף, כיצד ניתן לעשות מקצת כסף 'יותר' כסף ע"י גישה יזמית ואקטיבית יותר. את הרווחים בהחלט ניתן להפריש לצורה של חסכונות ולהנות מהריביות וה- דריביות, אני רואה בזה כאסטרטגיה משלימה/תומכת ורואה בהחלט את היתרונות שבשילוב גישות אלו יחדיו ולא אחת על חשבון השניה.

כתוב/כתבי תגובה

דילוג לתוכן