ב- 6 לאוגוסט 1945, נחתה פצצת אטום על העיר הירושימה ביפן, מאות אלפים נהרגו, כל העיר חרבה, זו הפעם הראשונה שהוטלה פצצת אטום בהיסטוריה האנושית.
מעבר לקטסטרופה האנושית, גם באסונות ישנם סיפורי ניסים מופלאים. למרות האלימות והאגרסיביות של הפצצה הזו, עץ בונסאי מסוג אורן לבן בן 350 שנים אשר הועבר מדור לדור וטופל במשך שנים רבות ע"י המאסטרים של המשפחה, הצליח לשרוד את ההפצצה.
מאוחר יותר בשנת 1976, אותה משפחה יפנית העניקה לארה"ב, את העץ כמתנה לסמל של שלום ואחווה בין העם היפני לאמריקאי, היום העץ יושב במוזיאון הבונסאי בוושינגטון.
זה אחלה סיפור להתחיל איתו פוסט על עץ בונסאי ועל משמעות הזמן בהשקעות נדל"ן.
תביטו רגע בעץ:
גם אם נתעלם מסיפורו המופלא של העץ, כולנו מבינים שלא ניתן לקבל עץ בגיל של כמה חודשים או שנים בודדות עם תכונות של עץ בוגר בן קצת יותר מ- 400 שנים כזה. ישנם דברים שלא תמיד נכון להאיץ את הזמן עבורם, אלא צריך לתת לזמן לעשות את שלו.
בהשקעות לזמן יש השפעה עצומה-
אחד הגורמים המשפיעים על צמיחה של ההון בהשקעות הוא הזמן.
נכון, כולנו רוצים לעשות כסף ואם אפשר אז כמה שיותר מהר. רוב האנשים רוצים להיות מיליונרים עד גיל 30, זה בסדר ומקובל, זה גם אפשרי! עובדה יש כאלו שהצליחו. עם זאת, צריך להבין מה קורה כאשר התוצאות לא מגיעות במהירות שאנו רוצים לדוגמא:
דיאטה- מי לא היה רוצה להשיל משקל עודף בשבועיים?
לטפס על האוורסט לוקח כמה חודשים בהפוגות ועם שנים של אימונים מקדימים, לא ניתן להתאמן חודשיים כדי להעפיל לפסגת האוורסט.
אם דברים לא היו לוקחים זמן ומאמץ לאורך אותו הזמן, כנראה שלא היינו מעריכים אותם כהישגים משמעותיים.
נכון יש אנשים שהולך להם מהר, שהם מרוויחים הרבה, בזמן קצר, אך צריך לזכור, הם מיעוט, הם המיוחדים, אלו שהיו להם לא רק יוזמה, תעוזה, ועיתוי, אלא גם כל שאר הנתונים הסתדרו לטובתם, האנשים הנכונים בזמן הנכון, ההזדמנות הנכונה במקום הנכון, הקשרים וההיכריות שגרמו להרבה דברים להתחבר.
אך לרוב האנשים זה פשוט לא קורה, כי מה לעשות, לא כולם ניחנו באותם הכשרונות, התעוזה, הקשרים, וכן גם מזל עוזר הרבה….
לרובנו, הזמן יכול להיות שותף עסקי מאוד מעניין-
באחד הראיונות של וורן באפט, הוא נשאל מה העצה הטובה ביותר שהוא יכול לתת לאנשים ככל וזה נוגע להשקעות, תשובתו היתה 4 מילים:
"תתחילו כמה שיותר מוקדם"
גם וורן מבין, שבהשקעות לזמן יש כח עצום, אם הפעולות שלכם נכונות. אם יש לכם משמעת, אסטרטגיה וכח רצון בהשקעות הזמן ידאג לתגמל אתכם.
בואו נביט רגע בגרף השווי נטו של וורן באפט בהתאם לגילו:
שוויו הנקי של וורן באפט בגיל 66 גדול יותר מפי 2 משוויו המצרפי ב- 52 השנים שקדמו לכך.
מה קרה להונו של וורן באפט בגיל 66?
מדוע יש קפיצה כל כך גדולה בין גיל 59 ל- 66 קפיצה יחידה של יותר מפי-4 בשוויו הנקי?
הזמן רבותיי……הזמן…… זהו אפקט של 'הזמן עושה את שלו' (ניסוח שלי).
במהלך 50 ומשהו שנים וורן היה מרוכז, ביצירת תשתית השקעתית טובה, הוא אסף חברות, אסף עסקים וביצע השקעות בצורה חכמה,וורן הבין כי בהשקעות ככל שתבחר את הדברים הנכונים, תגבש דעה ואסטרטגיה ותדבוק בה, הזמן כבר יעשה את השאר.
כמו בהרבה דברים בחיים, גם בהשקעות, אתה משקיע מאמץ רב וסיזיפי ואז בשלבים מסויימים יש קפיצות מדרגה משמעותיות בשווי, ניתן לראות כמה קפיצות כאלו לאורך הקריירה של וורן בגילאים:
גיל 47 (אחרי שלפני כן שוויו נחתך בחצי) קפיצה של פי- 3
בגיל 52 קפיצה של כמעט פי-6
בגיל 66 קפיצה של פי 4.5
קפיצות אלו לא התרחשו סתם כך, אלא הן התרחשו, כתוצאה מאיסוף נכון של נכסים אשר הושבחו עם הזמן.
איך מתעשרים מדירה אחת?
אחת השאלות שחוזרות על עצמן מפי אנשים שרק מתחילים את דרכם בהשקעה היא:
"כיצד עושים את קפיצת המדרגה לדירה השניה והשלישית אם רוב ההון שלנו שימש לרכישת הדירה הראשונה"?
הם מבינים כי קיים כאן מחסום כספי מסויים, רוב ההון הושקע בנכס הראשון, והם לא מבינים, כיצד יגייסו הון לנכס השלישי שלא לדבר על הנכס הרביעי והחמישי, המחשבה הזו היא למעשה זו שעוצרת אותם.
למעשה עמוק בפנים הם אומרים לעצמם שצריך הרבה כסף כדי לעשות יותר כסף, טוב יש בזה מן הצדק, אך כפי שראינו בדוגמא עם וורן, לזמן יש גם משמעות וחשוב לדעת לרתום אותו לטובתנו.
האנשים שרוצים לראות כסף מהר– לרוב הולכים לאסטרטגיה של עסקאות מהירות פליפ/אקזיט, הרווח המהיר לכאורה יוצר עבורם מלכודת, הם משוכנעים שזו הדרך המהירה לעשות כסף. רובם אמנם עושים כסף בעסקאות מהירות, אך הם לא מצליחים להתעשר ו/או להגדיל את השווי נטו שלהם בצורה משמעותית.
אנשים שרוצים לראות כסף גדול– הולכים לאסטרטגיה של השקעה ארוכת טווח.
כמו וורן באפט, החוכמה בהשקעות ארוכות טווח היא בחירת מתווה השקעות ונכסים שידעו לתת את התוצאות הללו, הנה כמה כללים שעוזרים לי:
נכס אחד– אין לכם ברירה, אתם רוצים להיות משקיעים, צריך להתחיל היכן שהוא, נכס אחד, הוא התחלה טובה.
הגדלת הבעלות– ריכשו נכס בבעלות נמוכה ודאגו שמישהו אחר יגדיל אותה עבורכם, למעשה הגדלת ה- Equity.
מינוף– זה למעשה המשך ישיר של הבעלות, אל תפחדו למנף, אך עם זאת היזהרו ממינוף יתר (וורן פחות אוהב מינופים).
תזרים– נסו לדאוג שיהיה לכם תזרים מזומנים מהנכס, הוא למעשה מגדיל את ההכנסה החודשית שלכם. נתבו את התזרים להשקעות נוספות.
כסף בקיר– בנקודות זמן מסויימות, תשכילו להשתמש בכסף שיש לכם בקירות (נכסים) וחלצו אותו משם, לרכישת נכסים נוספים. ככל שה- Equity שלכם יגדל, יהיה לכם קל יותר.
מכירות– כתבתי זאת כבר בכמה הזדמנויות, כשאתם מוכרים נכס, אתם רוכשים שניים במקומו בהקדם ומבלי להתמהמה.
קפיצות מדרגה– אחת לכמה שנים, אם תפעלו לפי הדרך הזו, יהיו לכם כמה נכסים שגם עלו בשוויים (לפחות בישראל) וגם ה- Equity שלכם גדל, כעת חיזרו שוב לעקרון הכסף בקיר ושכפלו את המהלך בכמה נכסים, אך היזהרו שוב ממינוף יתר.
אתם תגלו שהתהליך הזה בהתחלה הוא איטי, ותקופת הזמן בין הנכס הראשון לרכישת השני תהיה ארוכה הרבה יותר מאשר התקופה בין השני לשלישי…. לפני שתשימו לב תקופת הזמן בין הנכס העשירי לנכס האחד עשר תהיה ממש קצרה. ככל שתרחיבו את הפרמידה, את מצבת הנכסים שלכם, ההתקדמות לנכסים הבאים תהיה מהירה יותר.
הגרף של וורן באפט, הוא מדהים, אך הוא לא מיוחד רק לוורן באפט, הוא מתקיים אצל כל משקיע שמבין שהכסף הגדול נמצא על מסלול המארתון ולא על מסלול ה- 100 מטר.
השאלה היא האם אתם מבינים שצריך 400 שנים כדי לייצר עץ בונסאי מרהיב, שצריך קצת יותר משבועיים כדי להשיל משקל עודף ושצריך הרבה יותר מחודשיים כדי להעפיל לאוורסט?!
אך לפני כל אלו, כדאי שתתחילו מהנכס הראשון, לא יודעים איך? לא נורא, תהליך הכשרת המשקיעים שלי יתן לכם את המענה לכך.
מחשבה 1 על “למה לעשות כסף לאט…זה מהר, אפילו מהר מאוד?”