לכאורה יש סתירה לוגית בכותרת הפוסט:
"למה משקיעים מבוססים חוששים יותר ממשקיעים מתחילים?"
כשאנחנו מדברים על פחדים בהשקעות לרוב מדברים על הפחדים של ההתחלה, הפחד מלטעות, הפחד מעשיה, הפחד מפספוס או הונאה, פחדים אלו לרוב נובעים נשני גורמים:
- חוסר ידע
- חוסר ניסיון
אם כך, הרי שאם אנו כמשקיעים צוברים יותר ידע ויותר ניסיון, הרי שטבעם של פחדים אלו להתמוסס ולהתמזער.
אך מתברר שככל שעובר הזמן והמשקיעים ממוקצעים יותר, מנוסים יותר, פחדים אלו נשארים ולא נעלמים, מה שמשתנה אלו הסיבות לפחדים אלו.
לכל פחד יש סיבה להיותו נוכח, כפי שהוזכר לעיל בהתחלה הסיבות העיקירות הן חוסר ידע וניסיון, אך מהן הסיבות כאשר המשקיע הופך למיומן יותר ומקצועי יותר שהוא עדין פוגש בפחדים גם אחרי שנים רבות של עשיה?
מתברר שככל שמשקיע מנוסה יותר ומיומן יותר, וככל והוא הצליח וצבר יותר במהלך ההיסטוריה שלו, בשלב מסויים הוא מבין שיש חשיפות אחרות בהשקעות שלו שיכולות להשפיע עליו.
חטא היוהרה-
ככל שמשקיע מצליח לעיתים קרובות גם האגו גדל, האגו הוא חלק בלתי נפרד מההצלחה, רוב המשקיעים הם אנשים נורמאטיבים ולא הדלאי-לאמה והם נופלים למלכודת האגו וההיבריס באופן טבעי- זהו טבע האנושות.
המשקיע האחראי משתדל להיות מודע לתופעה ולכן ישתדל לקחת פחות סיכונים מיותרים העלולים להשפיע על מה שצבר עד כה.
לדוגמא:
בהרבה מקרים משקיעים מיומנים אשר מטבע הדברים הם גם מקושרים יותר, מקבלים מידע וטיפים על עסקאות מסויימות בעלות פוטנציאל לרווח כזה או אחר מעל הממוצע, אך הם לא נכנסים לכל השקעה שכזו. כאשר יש נזילות, ההחלטה להיכנס לעיסקה קלה הרבה יותר. אך כאשר הנזילות נמוכה והאפשרות להיכנס לעיסקה נובעת ממינוף נכסים אחרים, אז גודלת החשיפה.
במקרים מסויימים, התאווה והאגו מערפלים את החלטת המשקיע וגורמים לו להיכנס לפוזיציית סיכון, שבמידה והעסקה לא תעבוד כמתוכנן הוא יכול לאבד את השקעותיו או המהלך יכול להחזיר אותו כמה וכמה צעדים אחורה.
במקרה כזה החשיפה היא לא רק פר נכס המוצע לכם כעיסקה, אלא חשיפה נוספת שבהרבה מקרים עלולה להיות מאוד מאוד מיותרת.
אתם רוצים מקרה אמיתי?
קחו לדוגמא את המקרה של הרצל חבס יוזם פרוייקט YOO היוקרתי ופרוייקט רוטשילד 1, כתוצאה מנטילת סיכונים והימור על השוק הלא נכון, נאלץ לבצע הסדרי חוב מול בעלי האגח"ים שלו.
חבס שהיה ידוע כאיש של כבוד, אחד שיש לו מילה והוא עומד מאחוריה, אפילו לא עסק בפיזור ולא בנה תאגיד מסואב עם חברות וחברות בנות בכדי לבצע תרגילים חשבונאים, החשיפה ברמה גבוה לשוק הלא נכון, בזמן הלא נכון (שו המשרדים בהולנד) גרמו לו להפסדים רבים. הדבר התמוהה הוא שהוא דווקא נפל בשוק סולידי למדי ולא בשוק ספקולנטי.
גם להתבגר צריך לדעת-
ככל שעובר הזמן כל משקיע ויזם מתבגר ככל שהזמן עובר, כאשר גדלים חשוב תמיד לזכור שתמיד אפשר ליפול ולחזור אחורה. בעקרון זה תמיד היה וכנראה יהיה תלוי אופי. יש אנשים שמחפשים ריגוש וסיכונים ולכן לעיתים יהיו מוכנים ללכת על כל הקופה, ויהו כאלו שיבינו שבמכלול התוצאות האפשריות ניתן לחזור אחורה או לקבל 'מכה' שיהיה קשה להתאושש ממנה. אם חטא היוהרה מערפל את מנגנון קבלת ההחלטות, לפעמים אנשים עיוורים לאפשרות התוצאה המרה.
ההמלצה שלי- היא תמשיכו לפחד, ותמיד תחשבו מה המחיר שאתם עלולים לשלם על הסיכונים שאתם לוקחים.
הכלל אצלי הוא מאוד פשוט- הסיכון שאקח יהיה מוגבל לאותה השקעה [גם אם נעשה מינוף יצירתי] כך שגם אם אפסיד או אפספס בגדול, זה לא יסכן השקעות או נכסים אחרים.
תחשבו על זה….
ההבדל בין משקיעים צעירים לוותיקים-
למשקיע הצעיר לרוב ה- אין גדול מה- יש, כך שאם הוא מפסיד הוא לא מאבד הרבה.
לעומתו למשקיע הוותיק ה-יש הרבה יותר גדול מה-אין, כך שבמקרה של פסד יש לו הרבה יותר מה להפסיד, וזה מה שמפחיד.
אם השקעות בנדל"ן מענייות ומסקרנות אתכם, ואתם רוצים לדעת לבצע השקעות נכונות לא רק במובן של עיסקה אחת אלא לחשוב קדימה ולהיות משקיעים מרובי נכסים, תהליך הכשרת המשקיעים שלי תוכנן בדיוק עבורכם.
2 מחשבות על “למה משקיעים מבוססים חוששים יותר ממשקיעים מתחילים?”
אלחנן, משפט חשוב:
"הכלל אצלי הוא מאוד פשוט- הסיכון שאקח יהיה מוגבל לאותה השקעה [גם אם נעשה מינוף יצירתי] כך שגם אם אפסיד או אפספס בגדול, זה לא יסכן השקעות או נכסים אחרים".
יכול לבאר את החלק של "מוגבל לאותה השקעה"?
הי,
זה זה פשוט מאוד.
כאשר אני נכנס להשקעה X, הסיכונים שאני אקח לגביה יהיו מוגבלים אך ורק אליה.
רוצה לחומר, שאם הסיכון יתממש, רק ההשקעה הזו X תפגע או הכסף שהושקע בה יפדע/יופסד, בעוד והשקעות אחרת, מנותקות ממנה לא אמורות להיפגע.