בכמה השנים האחרונות, אני עד יותר ויותר לצורת המחשבה של זוגות צעירים רבים הגורסת כי: כדאי להפסיק עם השכירות, עדיף לרכוש דירה שתהיה בבעלות עצמית. ההיגיון בגישה זו אומר שהכסף שיילך לשכירות יילך לתשלומי המשכנתא, למעשה אנו משלמים על הדירה שלנו. אולם, חלומות לחוד ומספרים לחוד. לזוגות אשר רוצים להגיע לדירת חלומותיהם מהר יותר אני מציע דווקא דרך אחרת.
לרוב, הדירה הראשונה אשר זוג צעיר רוכש, אינה דירת החלומות שלהם, אלא מעין קרש קפיצה, מעין מצב ביניים שנמשך כמה שנים עד למעבר לדירת החלומות שכיכבה בפנטזיות שלהם זה מספר שנים. במקרה כזה, אני ממליץ לאותם זוגות צעירים, לא לעבור לדירה שהם רכשו, אלא להמשיך לגור בשכירות ובמקביל להשכיר את הדירה שרכשו, במילים אחרות, להפוך את הדירה שלהם לנכס.
רגע….מה ההיגיון? למה להמשיך לשכור אם יש להם בעלות על דירה?
זיכרו, המטרה שלהם להגיע לדירת החלומות שלהם מהר יותר, לצורך כך המטרה היא לאפשר את התנאים המיטיבים ביותר שיאפשרו להם לחסוך את ההון העצמי הדרוש לדירת החלומות בעתיד. דירת המעבר, אינה דירת החלומות ולכן הגיוני יותר להשכירה בעיקר מההיבט הכלכלי.
הבדלי הגישה בין דירה לנכס, הינם גם הבדלים בפעולה בשני המקרים, ההתייחסות וההתנהלות שונים הם.
כאשר אנו מתגוררים בדירה בבעלותנו, אנו משקיעים בדירה זו לא רק אנרגיה ומשאבים מנטאליים ורגשיים (נקשרים לדירה), אלא אנו בעיקר משקיעים משאבים כלכליים רבים. רוצה לאמר כאשר ישנה תקלה כלשהי, אנו לא עושים את המינימום הנדרש לתקן אותה, אלא את המקסימום האפשרי בכדי לתקן אותה. מאחר, ולפני ואחרי הכל אנו אלו המתגוררים בדירה זו. אולם, אילו הדירה שלנו היתה נכס והיתה מושכרת, הרי שכל תקלה אשר תתרחש, תטופל עפ"י גישת המינימום הנדרש ואומר חסכון בהוצאות.
לדוגמא- אם הברז במקלחון התקלקל, הרי שאילו היינו גרים בדירה זו היינו רוכשים אולי ברז חדש של חברה יוקרתית וגם היינו בוחרים עיצוב 'שיעשה לנו את זה'. לעומת זאת, אם אנו משכירים את הדירה (כאמור הנכס) היינו מסתפקים בברז הכי זול תוצרת סין, שיחזיק עוד שנה שנתיים ואז נחליף שוב במידה וישבוק חיים.
סיבה נוספת היא, שכאשר אנו גרים בשכירות, אנו משקיעים פחות בתחזוקת הבית בו אנו גרים, אחרי הכל הוא לא שלנו, לכן התחזוקה שלנו תהיה מינמאלית. גם אם אנו 'דיירי השנה' בבטאון 'השכירויות', עדין הדירה לא שלנו ולכן תשומת הלב לאחזקתה מועטה יחסית, מה שאומר שגם זולה יחסית. בעוד, ואילו זו היתה הדירה שלנו הרי שהאחזקה היתה כרוכה בהוצאות גבוהות יותר.
לכן אני ממליץ לאלו מאיתנו המעוניינים להגיע במהרה ובבטחה לדירת חלומותיהם, לדחות קצת את החלום, לרכוש דירה ולהשכירה (ובכך להופכה לנכס), במקביל להתגורר בשכירות. המהלכים הללו, מבחינה פיננסית חכמים יותר, מאשר להתגורר בדירת מעבר בבעלותנו, שכן ההוצאות עליה גבוהות יותר במצטבר. משמע, תצליחו לחסוך הרבה יותר ומהר יותר לדירת החלומות שלכם.
החסכון כאן כפול: פעם אחת בהחזקה זולה ומינימאלית בנכס שלכם ופעם שניה תחזוקה מינימאלית בדירה אותה אתם שוכרים.
זיכרו, לאט…..זה לפעמים מהר.
4 מחשבות על “לשכור ולהשכיר”
גם לשכור ולהשכיר זה לא פשוט ומצריך הון עצמי לא מועט.
בשביל להיות במאזן חיובי במצב הזה צריך שהשכירות המתקבלת מהדירה שמשכירים תכסה גם את המשכנתא שנלקחה עליה וגם את השכירות על הדירה ששוכרים. זהו מצב נדיר מכיוון שרוב האנשים שבוחרים לשכור ולהשכיר שוכרים דירה גדולה ומשכירים דירה קטנה והשכירות שהם מקבלים מכסה בקושי את המשכנתא.
מה שהכי סביר לעשות כדי להשיג מאזן חיובי למרות הכל (ואפשר לעשות את זה רק אם יש הון עצמי שמאפשר לקנות לפחות דירה קטנה אחת ללא משכנתא) הוא לקנות שתי דירות קטנות, האחת מהון עצמי בלבד והשניה עם משכנתא ולשכור דירה קטנה כך שהשכירות המתקבלת משתי הדירות תכסה הן את המשכנתא שנלקחה על אחת הדירות והן את השכירות שיש לשלם על הדירה ששוכרים וזה לפחות עד שניתן לרכוש דירה שלישית עם משכנתא לא גבוהה מ50% מערכה להשקעה ואז אפשר לעבור לשכור דירה גדולה יותר.
לשכור ולהשכיר זה לא פתרון קסם, חשוב לקחת בחשבון את כל המשתנים הכלכליים שציינתי, רוב הבוחרים לשכור ולהשכיר לא עושים זאת.
ישנן דרכים רבות לחסכון חכם בכסף לצורך צבירת הון עצמי ורכישת דירה.
אני הצעתי אחת מהן, כאשר הבאתי בחשבון שלזוג ממוצע יש הון עצמי מסויים אך לא כזה המאפשר רכישה של 'דירת החלומות'. אני הצעתי כי במקום להשכיב את הכסף בבנק "ולהנות" מריבית נמוכה, לרכוש בכסף הנ"ל דירה קטנה להשקעה, אשר השכירות תממן את עלויות המשכנתא ואף יתרה מכך.
במקביל הזוג חייב להתאפק ולהסתפק בדירה אשר תתאים לתרכיהם בה הם יתגורר בשכירות.
חובר הוצאות התחזוקה על הדירה בבעלותם תגרום להם לחסכון כספי על פני מגורים בדירה זהה בבעלות עצמית, שם הם יממנו הוצאות תחזוקה גבוהה (ראה דוגמא ברשומה שלי).
יש דרכים רבות, גם הדרך שהצעת אפשרית, חשוב להבין מהן המגבלות של כל דרך, מהן המטרות של בני הזוג, והאם יש התאמה בין המטרות לדרך.
תודה על העצה, יתרון נוסף שיש לעצה שלא ציינת אני חושב הוא שזה מכניס את האדם לראש של המשקיען. אתה לוקח את ההון האישי שלך, קונה דירה שהיא נכס (ולא דירה שהיא נטל). אם הביצוע מוצלח, הדבר מעודד אותך למעשה לנסות ולצבור הון נוסף ואיתו לרכוש דירת השקעה נוספת.
סופרמן, אין צורך שדמי השכירות יכסו את הוצאות המשכון והוצאות שכירות הדירה בה אנו מתגוררים גם יחד. די שהן יחסו חלק מהוצאות המשכון בלבד. הוצאות מגורים יהיו בין אם נקנה דירה להשקעה (בדמות שכירות) או אם נקנה דירה למגורים (בדמות תשלומי משכנתא). ההבדל העיקרי שמציין הנדלניסט הוא בגישה כלפי דירה שמיועדת להשקעה לעומת דירה המיועדת למחיה.
אני יכול לחשוב על עוד יתרונות, דירה להשקעה יכולה להיות דירה שלא הייתה מוכן לגור בה בעצמך מכל מיני סיבות (מיקום, גודל וכו') אבל שאדם אחר כן יהיה מוכן לגור בה. היא תהיה זולה משמעותית מדירה שהיית קונה למחיה..
תקן אותי אם אני טועה, זה מזכיר לי את הספר של אבא עני/ אבא עשיר
גם זו דרך מחשבה מקובלת.
לגבי 'אבא עשיר אבא עני', זה בהחלט מזכיר זאת מהסיבה הפשוטה, שעקרונות המחשבה וההשקע זהים, לא המצאנו את הגלגל, זה ידוע מימים ימימה.
אתר זה אנו בא להציע דרך השקעה חדשה, אלא רק להוות פלטפורמה מסויימת, שתעזור ותכוון את אלו המעוניינים ומסתקרנים מדרך זו.