אני בטוח שהשאלה הזו, מרימה אצלכם כמה גבות, כי בד"כ ההיגיון שלנו אומר הפוך, אם הכל מתייקר מסביבנו, ההוצאה החודשית שלנו גדלה ולכן יש פחות כסף פנוי להשקיע, כי להשקיע זה מותרות!
למי שרוצה אמל"ק הנה במשפט אחד:
אז לא, להשקיע זה לא מותרות, להשקיע זו חובה מוסרית שלכם לעצמכם ולילדיכם!
למי שרוצה את הגרסא המלאה…. המשיכו לקרוא:
בחודשים האחרונים, אנו עדים לעליית מחירים אגרסיבית מהרבה מאוד כיוונים:
חשמל התייקר ב- 9.6%
חלב התייקר ב- 5%
משקאות התייקרו ב- 10.2%
חיתולים התייקרו ב 5-8%
הלחם המפוקח התייקר ב 5.5-8% (ובשנים הקרובות יתייקר בעד 36%)
חד"פ התייקרו ב- 13.6% [אבל זה טוב, בגלל איכות הסביבה]
והרשימה מתארכת…
מה הבעיה עם גישת 'כלכלת המשפחה'?
אני מודע לזה שיש מצב שיועצי כלכלת משפחה ויועצים פיננסיים כאלו ואחרים, יכעסו עלי עקב השורות הבאות, אך חשוב לי לנסות ולהציג לכם גישת חשיבה מסויימת.
הגישה של 'יועצי כלכלת המשפחה', היא לצמצם בהוצאות, מתוך חשיבה, שאם נצרוך פחות, נוציא יותר וזה ישאיר לנו יותר כסף ויעזור להתנהלות הכלכלית שלנו.
הגישה הזו מאוד נכונה, אך באותה העת היא מאוד בעייתית!
למה היא בעייתית?
הגישה הזו, לא מגינה עליכם כמשפחה, בפני ההתמודדות האמיתית מול המציאות.
נגיד ומשפחות עושות תהליך מאוד אגרסיבי של התייעלות וצמצום בהוצאות:
- מוותרות על מותרות,
- פחות ארטיקים,
- פחות שוקולדים,
- סוגרים את האור כשיוצאים מהחדרים
- מזגנים רק על 24-25 מעלות
- מצמצמים את הקפה בארומה
- יושבים במסעדה רק פעם בחודשיים
- לא קונים רכב חדש אלא רק יד שניה (אגב אני רוכש רק יד שניה)
ואז אחרי שהם עשו את כל אלו, הם מגלים, שבסוף החודש, לא נשאר להם יותר כסף פנוי, למה?
כי כל העליות מחירים שהוזכרו להם, ביום אחד טרפו להם את כל הקלפים וכל המאמצים, והם חזרו לנקודת ההתחלה.
אז נכון, טענת הנגד יכולה להיות- זה עדין עדיף, כי אילולא היו מתייעלים, הם היו במצב יותר חמור. ואני מסכים עם טענה זו, אך בואו נזכרו מה המטרה שלנו, לאן אני מוליך את החשיבה שלנו בפוסטים האחרונים?
אני מכוון ליכולת ולאפשרות שיש לכם, כן לכם…. לכולכן, לכולכם, לבעלי ולבעלות המשפחות והילדים, לאפשרות שלכם, לדאוג לעתיד אמיתי טוב יותר, שאינו מושפע בצורה כל כך חריפה מעליות המחיר.
אולי אני אציג זאת בדוגמא, בעצם בשתי דוגמאות, שלא תגידו שאני מביט על העולם בצורה ורודה מדי,
עפ"י כמה מהכתבות, גל ההתייקרויות הזה יעלה לכל משפחה היכן שהוא בין 5000-12,000 ש"ח לשנה למשפחה. או אם נרצה 417-1000 ש"ח לחודש.
אני אנסה לפשט את הדוגמאות עד כמה שניתן ואדלל את הפרטים.
מאחר ואתם כבר מכירים אותי, אני אתן דוגמאות מעולם הנדל"ן עם מספרים עגולים רק לשם פשטות ההמחשה, אם אתם מעדיפים מניות, פשוט תמירו את הנתונים לשוק ההון.
דוגמא ראשונה- אז אם היתה לכם דירה ששווה ביוני 2021 כ- 1,000,000 ש"ח, הרי שבשנה האחרונה מחירי הדירות עלו ב- 17.8%, לכן ביוני 2022, אותה הדירה עולה כבר 1,178,000 ש"ח, הדירה עלתה ב- 178,000 ש"ח בשנה מכיוון שאני מדלל את הפרטים, לא נתעסק בשכירות, החזרי משכנתא ותזרים מזומנים.
לכן אותה המפחשה, שכל כך מתאמצת לחסכוך אגרסיבית ולהיות יעילה כלכלית, בפעולה פשוטה של השקעה בנכס, היתה מייצרת לעצמה מטריית הגנה כלכלית מפני עליות המחירים.
אבל אז אתם בטח תבואו ותגידו לי…. רגע י'חוכמולוג, מה אתה עושה עלינו קומבינה, שנה שעברה זו היתה שנה מיוחדת והעליה של ה- 17.8% לא מייצגת.
ותאמינו או לא- אני מסכים אתכם.
אז בואו נעבור לדוגמא השניה….
עפ"י הנתונים של ה- 50 השנים האחרונות ולפי הפרסומים האחרונים (מ- 2017 למרות שזה לא מעודכן, אך אני זורם עם הפרסום) עליית הנדל"ן הממוצעת השנתית היא 2% לשנה.
אז בואו נעשה חישוב לפי 2% לשנה כי אתם לא אוהבים אותי חוכמולוג….
אז אם רכשנו נכס ביוני 2021 ב- 1,000,000 ש"ח עפ"י העליה הממוצעת הוא היה אמור להיות שווה ביוני 2022 כ- 1,020,000 ש"ח. משמע יש לנו רווח של 20,000 ש"ח כתוצאה מפעולת הרכישה בשנה זו.
אז גם לפי הסתכלות זו אנו מבינים, שעליה הממוצעת במחיר הנכס, עברה את השווי בגל ההתייקרויות שאותה המשפחה חווה, למרות המעבר לחיים של חסכון אגרסיבי והתיעלות כלכלית.
המטרה שלי בפוסטים הללו היא לא לומר לכם מה לעשות ואיך לעשות [בשביל זה יש את תהליך ההכשרה שלי], אלא המטרה העקרית היא בעיקר לגרום לכם קצת לחשוב, לאתגר ושתשאלו את עצמכם כמה שאלות:
-
"האם אנו מתנהלים כלכלית נכון?"
-
"האם אנו מתנהגים בצורה יעילה עם הכסף שלנו?"
-
"האם חסכון הוא באמת הפתרון היעיל?"
-
"אולי כדאי לצד החסכון גם להשקיע?"
-
"האם אני באמת דואג לעתיד ילדי בהיבט הפיננסי?"
-
"האם הפעולות שלי היום, נותנות לילדים שלי מקפצה גבוהה יותר מחר?"
אני חושב שגל ההתייקרויות הנוכחי במשק, יש לו מטרה קוסמית גדולה יותר, גל ההתייקרויות הזה הוא למעשה הזדמנות או 'צלצול השכמה' אם תרצו, הוא גורם לנו להבין, שאפשר אחרת וישר אפשרויות אחרות, השאלה אם אנחנו פתוחים אליהן….
חומר למחשבה…. מה אומרים?