כולנו נחשפנו לקלישאה שמשברים מייצרים לנו הזדמנויות, עם זאת כל פעם שאנו מביטים על משבר בדיעבד אנו מבינים שלמעשה רק מתי מעט השכילו לנצל את ההזדמנויות. כל אפיק השקעה באשר הוא אם נעלה אותו על הגרפים, אנו נראה צורה של "גלים" תקופות של עליות ושל ירידות.
בתקופה שלאחר משבר, משקיעים רבים אומרים לעצמם בלב, בפעם הבאה אני אשקיע אך כשזה מגיע הם "מפספסים שוב.
בשנת 2014 כשמקורות רבים פמפמו את המילה בועה, אני כתבתי בריש גלאי כי זו טעות ומי שלא ירכוש נכסים לא רק שיצטער על כך, אלא פשוט סביר כי לא יוכל לרכוש בעתיד נכסים, מהסיבה שערך הנכסים יעלה ולכן ההון העצמי כבר לא יספיק, כתבתי את הפוסט דאז, כי רציתי שהוא יהיה מעין כתובת על הקיר, שמי שישכיל להפנים את המסר ויבצע לפחות יהנה מהשקפת העולם שלי דאז וירוויח מהשקעותיו, גם אז מעטים עשו זאת והרשומה זכתה לביקורות רבות, קראו לי: אינטרסנט, אמרו שאני מדבר מפוזיציה, אמרו שאני מפמפם מחירים והיו כאלו שטענו שזו מעין אסטרטגיה שלי לשמור על ערכי הנכסים- נו באמת, מי שחושב שלבלוג הזה יש כזו השפעה רחבה בציבור, ממש מחמיא לי, אז תודה.
משבר הקורונה הוא תקופה "גרועה" להשקעה-
במרץ כשהחל משבר הקורונה, היו פאניקה ולחץ, זה היה משהו חדש, הסגר הראון הביא עימו זעזוע מאוד רציני, רבים יצאו לחל"ת, אחרים פוטרו, החברות ניצלו את המשבר "להתיעלות", המשבר הזה הוכיח לנו שיש גם שינוי תפיסה והתנהגות. עשרות אלפי עצמאים שהתפרנסו מענפים שונים איבדו את מקור פרנסתם.
לקריאה נוספת על ההשלכות של המשבר אני מזמין אתכם לקרוא את הרשומות:
1. תובנות חלק א- 4 שבועות בתוך המשבר
2. תובנות חלק ב- 6 שבועות בתוך המשבר
כיום בימים שלאחר הסגר השני, אוירת הנכאים בארץ מחריפה.
האוירה הכללית עכורה-
המדיות המשודרות והעיתונים, מציפים אותנו באינספור נתונים, האדם הסביר מתבלבל מבליל הנתונים, ממספרי הבדיקות, מאחוז המאומתים, ממספרי החולים קשה, אחוז החולים קשה, מספרי המתים, מספרי המחלימים, ואז מעמיסים עליו עוד נתונים של אחוזי אבטלה, וכמה כסף יופרש לחלת"ניקים. הצפת הנתונים הזו הינה יד מכוונת שמטרתה לבלבל את ההמונים, לזרוע סוג של פחד ולחץ מהלא נודע. אווירת הנכאים הזו משפיעה על השכל הישר אשר מוצא עצמו מתבלבל עם הרגש.
פאניקה-
הפאניקה היא גם סוג של מגפה, ממש כמו וירוס או חיידק, היא מדבקת ועוברת מאחד לשני. באחד הראיונות לפודקאסט שלי: כסף, השקעות והתפתחות אישית, אמר אלדד תמיר בעלי בית הההשקעות תמיר פישמן משפט שהוא מאוד נכון:
"אנשים הם חיות קטנות ומפוחדות"
באומרו את המשפט הזה הוא התכוון למצבים בהם הפחד שולט בהמון, והם פשוט לא מבצעים את הפעולות הנכונות עבור עצמם.
לפרק עם אלדד תמיר אתם מוזמנים להיכנס לקישורים:
כאשר בשיחות טלפון ובמפגשים חברתיים, כל אחד משתף בצרותיו, האחד הוצא לחל"ת, השני סגר את העסק, השלישי נתפס בין עבודות ולא מצליח למצוא את מקומו, הרגשת הפחד הזו עוברת מאחד לשני, אך לא רק אלא היא גם מתעצמת. וככה בלילה לפני שעוצמים עיניים, המחשבות רצות, הדופק עולה ולחץ הדם איתו, זיעה קרה ניגרת על המצח ומחשבות חרדתיות מתבססות עמוק בפנים.
יאוש וחוסר תקווה-
אחרי לילה שכזה כפי שמתואר לעיל, כשקמים בבוקר, כבר לא קמים אופטימים, ועם קורטוב של כמה מהדורות חדשות, בהן רואים הפגנות, צעירים מיואשים שכל הכותרות זועקות "אין לנו מה להפסיד" עם דגלים ורודים ושחורים, זה רק מבסס את אותן המחשבות וכעת הן משתרשות לא רק בחשיבה הרגעית, אלא הן ממש משתרשות בתודעה שלנו, מנגנון ה- RAS שלכם משתנה מבלי שתשימו לב וכך החלומות, החזון והתקוות שלכם נמוגים ומתחלפים- בפחד וייאוש.
אני יכול להמשיך ולפרט את שלל התופעות אשר אנשים רבים חווים וחלקכם קורא שורות אלו ומזדהה עם הכתוב.
אז נכון התקופה הזו גרועה:
- עסקים נסגרים
- אנשים בחל"ת
- ההכנסות יורדות
- לחלק אין הכנסות
- חשיבה אופטימית על שדרוג הקריירה מפנה מקום לפסימיות
- ההוצאות לא משתנות ואולי גודלות אך ההכנסות קטנות
כל אלו מייצרים לנו מסך וחשיבה של, מצב הישרדותי, צריך להיכנס למצב הגנתי, למצב של ספיגה עד יעבור זעם. אך מצב שכזה אינו מאפשר לכם לראות את ההזדמנויות שיוצאות לשוק.
"כאשר אתם משקיעים אנרגיה באיך לחסוך, אין לכם אנרגיה לחשוב איך להרוויח"
"כאשר אתם עוצמים עיניים, אתם לא רואים את ההזדמנויות"
"כאשר אתם מאזינים לרפש בחדשות, אתם לא מקשיבים לשוק ההזדמנויות"
אז מה הופך את משבר הקורונה לתקופה מעולה להשקעה?
באופן תמוהה, כל המרכיבים שהוזכרו לעיל, הם אלו שהופכים את משבר הקורונה לתקופה טובה, תקופה של פריחה עבורכם, עבור אלו שידעו לנצל את ההזדמנויות.
בעוד ורוב האנשים מעדיפים לשקוע (בלית ברירה) במצב הישרדותי, במצב של ספיגה ובעיקר במצב של פאסיביות בזמן משבר, חלקם מבצעים פעולות חמורות אשר הן אקוטיות למצבם העתידי ללא ידיעתם, אך בד בבד הן פעולות משמעותיות עבור המשקיעים.
בתקופות כאלו כאשר הלחץ הפסיכולוגי בעיקרו גדול על חלק מהאנשים, והם לא מסוגלים להתמודד עימו, או אז… מתקבלות ההחלטות הגרועות. חלקם מקבלים החלטות של מכירת נכסים, כי הם מפחדים להמשיך עם תשלומי המשכנתא, חלקם רואים בעיני רוחם מצבי קיצון של חוסר בממון וכסף לאוכל ודברים בסיסים, ולכן מעדיפים להפטר מנכסים. אנשים רבים גם יבינו כנראה, שההתחייבויות שהם לקחו בשנים האחרונות שלהם כגון: דירה גדולה יותר, משכנתא גדולה יותר, הן למעשה הוצאות שמכבידות עליהם כעת, ולמעשה מהוות כסוג של משקולת המנסה למשוך אותם למצולות במים הסוערים הללו כאשר הם מנסים לשמור את האף מחוץ למים רק בכדי לזכות בעוד כמה נשימות של חסד עד יעבור הזעם.
מכירות נכסים-
כפי שהוזכר לעיל, ככל שיגבר הלחץ, אנשים יתחילו לזרוק נכסים החוצה, זו לא תהיה זריקה המונית, אך קיימת שכבה מסויימת המהווה מאסה קריטית בכדי לייצר מצב שתביא לירידות מחירים של 5-7%, יחד עם המו"מ ניתן יהיה להשיג מחירים טובים לחלק מהנכסים.
נתוני בניה-
כשכל השוק נכנס לסטגנציה, נעצרות כל התוכניות לשדרוג הנכסים ואולי אף לרכישה של דירות חדשות, רבים שחשבו לשדרג כנראה יקפיאו החלטות אלו, משפחות צעירות שראו עצמן רוכשות דירות חדשות מהקבלנים ומחייבות למשכנתא, כעת נכנסות לתקופה של המתנה כי משפחות לא אוהבות לקבל החלטות הרות גורל בתקופות של לחץ וחוסר ודאות. וכך כשיורדים הביקושים, אז היזמים והקבלנים גם מורידים הילוך, דבר אשר מייצר מחסור עצום בשנים הקרובות, ומחסור זה יתבטא בעלייה נוספת במחירי הנכסים.
אז למה קשה להשקיע במשברים?
הסיבה שמאוד קשה להשקיע במשברים היא כי צריך מידה מסויימת של אופי חזק ואיתן, מידה מסויימת של ניתוק מבליל המידע שמציפים אותנו בו.
בזמן שכל הסביבה מדברת בצורה שלילית, אנשים מדברים מתוך ייאוש, בתוך הבתים אנשים מכונסים מול מהדורות החדשות המציפות אותנו במידע שלילי, באסונות, במעשי פשע נתעבים, בתמונות של כאוס המנבאות את סוף העולם, צריך מיקוד מאוד גבוה ותעצומות נפש בכדי לקבל החלטה בה אנו נשקיע כאשר הכל מסביבנו רועד בתחושת פחד.
אותם אלו שיתגברו על האינסטינקט הקדמוני, ויצליחו לנתק בין רגש הפחד שאינו ראציונאלי, וידעו לנתח את העסקאות על בסיס הנתונים שלהם, יבינו שאכן יש סיכון מסויים אותו צריך לגלם בחודשים הקרובים של חוסר בשוכרים, של תקופה קצת קשה, אך סיכון זה הולך יד ביד עם ההזדמנויות הנדלנ"יות שיגיעו לפתחנו.
על הנייר ובעיקר באינטרנט הכל נראה ומרגיש פשוט, אך יש הבדל גדול בין לחשוב על כך לבין לבצע זאת.
היו חזקים וממוקדים.
מהם הטיפים שלי להשקעה בזמן משבר?
- לא לשוחח עם חברים על ההשקעות שלכם- הם בפאניקה ופאניקה היא מחלה מדבקת.
- לא לקרוא עיתונים- העיתונים מפיצים פחד במטרה לייצר רייטינג, אל תפלו למלכודת הפחד, אשר תשפיע עליכם לרעה.
- לא לצפות במהדורות וערוצי החדשות- מופע האימים הויזואלי עובד מאוד חזק על חלקי המח שלכם הקשורים ברגש הפחד והשרידות, אותם רגשות ה מונעים מכם לקבל החלטות מושכלות.
- צאו לשטח, וראו מה קורה והתחילו לבצע חקר שוק- מהי שיטת הכרישים לחקר שוק מועיל? ואם מפחיד אתכם לבצע זאת לבד, עברו לסעיף # 5.
- אחד מקיצורי הדרך הוא פשוט להיות ממוקד, ולעשות את התהליך שלכם ביחד איתנו, לצורך כך אתם מוזמנים להשאיר פרטים בלינק: תהליך הכשרת המשקיעים, אני מבטיח לחזור אליכם- מתחילים ממש עוד חודש.
2 מחשבות על “מדוע התקופות הגרועות ביותר, הן הטובות ביותר אך גם הקשות ביותר להשקעה?”
כתבה מעולה!!!
אשמח לעוד תוכן שתעלו.
הי יוסף,
תודה רבה על הפרגון, אתה מוזמן לעקוב או להרשם לרשימת הדיוור ולקבל התראות על התכנים שאני מפרסם.