עולם ההשקעות הינו עולם מגוון, ככל שעובר הזמן, אנו נחשפים לעוד ועוד מוצרי השקעה, עם חדשנות, ועם מנגנונים חדשים. לצד ההשקעות במודל הישן והטוב, כמו מניות ונדל"ן.
בזווית אישית, הגישה הכללית שלי אומרת כי אין השקעות גרועות או טובות, יש רק משקיעים גרועים או טובים.
אכן, המשפט הזה יכול להתפס כמשפט קצת "פלצני", אך הוא משקף את ראיית עולמי, החיבור בין משקיע.ה להשקעה הוא חיבור משמעותי וחשוב, כאשר החיבור הזה לא נעשה בצורה מיטבית, אז התוצאות יכולות להיות מאכזבות. בהסתכלות כללית, רוב המשקיעים לא באמת מצליחים לייצר רווחים ו/או תשואות המגיעות לממוצע הכללי, שמתי לב כי הסיבה העקרית והמשותפת לרבים ממשקיעים אלו, היא- שההשקעה לא מתאימה לאופי ולמבנה האישיות שלהם.
הכי מוזר בעיני לפעמים לראות משקיעים שונאי סיכון מושקעים באפיקים מסוכנים, משיחות עם משקיעים אנו גם מבינים לעיתים כי הם מצויים בהשקעה ספציפית מהסיבות הלא נכונות, ממש לא משנה מה הסיבה, התוצאה לרוב היא זהה, פספסוס בתשואה.
כיצד מגדירים השקעה טובה?
בניסיון להגדיר מה אני רואה כשהשקעה טובה, אני אנסה לסטות מהדיון על תשואות שנתיות ורווחיות, ולהתרחק מהשיח על מספרים אלא אנסה לגעת יותר בצד של הגישה להשקעות.
אין חולק, שהמטרה שלנו היא בסוף להרוויח פיננסית והדרך למדוד את זה היא כמובן בכסף ואחוזי תשואה.
אך לפני הכסף והתשואה שהם חלק ממרכיבי תוצאת ההשקעה שלנו, אנו צריכים למעשה למקד את מטרות ההשקעה שלנו.
4 מטרות ההשקעה-
כשאנחנו משקיעים כסף, אנו צריכים להבין שאנו משקיעים אותו במציאות תחרותית, בתחרות הזו, יש משמעות מאוד חזקה למי שעומד במקום, כי מי שעומד במקום למעשה הולך אחורה, לכן יש כמה יעדים ומטרות שאנו צריכים לשים לנגד עיננו:
- תדביקו את האינפלציה- האינפלציה היא מעין כח נסתר ואפל שפועל על הכסף שלכם, האינפלציה היא הכוחות של השוק כנגד הכסף שלכם. בכמה מילים- האינפלציה משפיעה על ערך הכסף שלכם. לצורך הדוגמא, אם יש אינפלציה של 10% בשנה, אז 100 ש"ח בתחילת השנה, בסוף השנה יהיו שווים כמו 90 ש"ח בתחילת אותה השנה.
יש באינפלציה משהו מאוד מתעתע, הרי אם יש לכם בתחילת השנה 100 ש"ח בבנק, ובסוף אותה השנה עדין יש לכם 100 ש"ח בבנק, הנטיה היא לחשוב שלא הפסדתם מאום, כי סכום הכסף לא השתנה. אך מה שרבים מפספסים שכח הקניה של הכסף השתנה, הוא למעשה נחלש! בהנחה שחפיסת שוקולד עולה 10 ש"ח, אזי בתחילת השנה ניתן היה לרכוש 10 חפיסות, לאחר כשנה עם אינפלציה של 10%, עם אותם 100 ש"ח אתם יכולים לרכוש רק 9 חפיסות שוקולד, הערך של אותם 100 ש"ח נשחק.לכן המטרה הראשונית שלכם בהשקעה היא לוודא שאתם מדביקים את האינפלציה– או במילים אחרות שומרים על ערך הכסף שלכם כמטרה ראשונה. לפי הדוגמא עם החפיסות שוקולד, בסוף השנה אם הדבקתם את האינפלציה אמורים להיות לכם בבנק 111 ש"ח [מבולבלים, למה כתוב 111 ש"ח ולא 110 ש"ח? חיזרו לדוגמת השוקולד ונסו לרכוש 10 חפיסות לאחר האינפלציה].
- תעקפו את האינפלציה- במטרה הראשונה שלנו התאמצנו ופעלנו בכדי לשמר את ערך הכסף שלנו, אך זה עדין לא מביא אותנו לצמיחה כלכלית ולרווחיות, כדי שזו תתרחש, אנו צריכים לייצר פעולות השקעה שהתוצאות שלהן יהיו גבוהות יותר מהאינפלציה, למעשה אנו לא נשמר את ערך הכסף, אלא נתחיל להעלות את השווי האישי שלנו, וזה קורה רק כשאתם מתחילים להשיג את האינפלציה. לדוגמא: במקום להיות בסוף השנה עם 110 ש"ח אתם צריכים לשאוף להיות עם 120 ש"ח, כך השגתם את האינפלציה ואתם כבר רווחים.
- להדביק את מדד המטרה- בעולם הכלכלי יש לנו מספר כלים למדוד את תשואות השווקים באפיקים השונים, הכלים הללו ידועים בשם 'מדדים', לדוגמא מדד ה- S&P 500, הוא מייצג את 500 החברות המובילות בארה"ב. מדד ה- NASDAQ מייצג את מיטב חברות הטכנולוגיה וכן הלאה. בכדי להשיג את המטרה השניה ולעקוף את האינפלציה, הכי נח לבחור את מדד המטרה שלכם ולהדביק את התשואות שלו, הדרך הפשוטה ביותר היא כמובן להשקיע באותו המדד כמו מדד ה- S&P 500, אך לא חייבים.
אפשר לבחור את אחד המדדים כמטרה שיש לשאוף אליה ולהגיע לתשואות הללו, דרך השקעה באפיקים אחרים, כשתוצאות המדד הם למעשה הבנצ'-מארק שלכם, לדוגמא השקעה בנדל"ן, בקריפטו, בזהב או בכל אשר עולה על רוחכם. הרעיון הוא שתהיה לכם נקודת ייחוס לתוצאות שלכם ומטרה לשאוף אליה. - תעקפו את מדד המטרה- לאחר שבחרתם את המדד אליו אתם משווים את התוצאות שלכם, כעת אתם צריכים לשאוף, ו- "לנצח" את המדד, נורא קל לכתוב את זה, אך האמינו לי קשה מאוד לבצע את זה בפועל. מעטים הם האנשים שיכולים לנצח את המדדים בצורה עקבית. אנו גם מבינים כי בכדי לנצח את המדדים- אין כל משמעות להשקעה בהם.
לסיכום, אנו מבינים כי בפשטות אפשר לצמצם את המטרות למטרת אב אחת עקרית, והיא לפחות לנצח את האינפלציה, כל עוד אתם מובילים על האינפלציה אתם לא רק שומרים על ערך הכסף, אלא אתם מגדילים את השווי שלכם במקביל. אתם מגדילים את מרחב האפשרויות שלכם.
אם אתם רוצים להיות שמרנים יותר ולהשקיע פחות אנרגיות, אזי הדרך הנוחה ביותר תהיה פשוט לבחור מדד טוב ולהשקיע בו, כך תהיה לכם את הסולדיות שבהשקעה במדד, עם היתרון הכמעט ודאי שאתם תעקפו את האינפלציה.
טיזר: ברשומה הבאה, אני אפרט מהן התכונות הרצויות מההשקעות שאני מחפש ומבצע וננסה לעשות חיבור בין המטרות של ההשקעה לתכונות ההשקעה, שתקל עליכם לבחור במה ואיך אתם רוצים להשקיע.
למעוניינים- מידע על המחזור הבא של תהליך הכשרת המשקיעים שלי.
2 מחשבות על “מהן מטרות הבסיס בהשקעות?”
אולי אני היחיד שמבולבל. אפשר הסבר לנושא חפיסת השוקולד והאינפלציה? כתבת:
"לפי הדוגמא עם החפיסות שוקולד, בסוף השנה אם הדבקתם את האינפלציה אמורים להיות לכם בבנק 111 ש"ח [מבולבלים, למה כתוב 111 ש"ח ולא 110 ש"ח? חיזרו לדוגמת השוקולד ונסו לרכוש 10 חפיסות לאחר האינפלציה]."
האם התכוונת לחישוב הבא: חפיסת שוקולד עולה כעת 11 ש"ח. אפשר לקנות 9 חפיסות ונשאר עודף 1 ש"ח. כדי לקנות את החפיסה העשירית צריך עוד 11 ש"ח ולכן 100 ש"ח + 11 ש"ח = 111 ש"ח?