בעשור האחרון, השקעות בנדל"ן הפך לסוג של ספורט לאומי.
רבים מבינים כי אפיק זה מהווה אלטרנטיבה טובה להשקעות ויחסית בטוחה בהשוואה לאפיקים אחרים כמו השקעה בסוג ההון הנתפסת בעיני רבים כסוג של הימור והסתמכות על מזל. לאחר המשבר הכלכלי של 2008 נקודת זמן בה רבים נפגעו מההשקעה בשוק ההון, הם החלו לחפש השקעות מניבות ובטוחות יותר, משהו שיהיה יציב בהתנהלות וגם בהיבט הפסיכולוגי.
הורדת הריבית במשק גרמה לריביות משכנתא נמוכות שאיפשרו קיום אוסף של תנאים נוחים להשקעות בנדל"ן, ככל שיותר אנשים התעיינו בהשקעות נדל"ן הם גם הבינו, שאין להם את כל הידע הדרוש לביצוע השקעות שכאלו.
כפועל יוצא מכך החלו צצות כפיטריות אחרי הגשם, מכללות וקורסים שונים לנדל"ן, דבר שהציב דילמה חדשה למשקיעים, בצורה של: איך לבחור קורס איכותי משלל הקורסים המוצעים לנו?
אני משתף כאן את 11 העקרונות שהצבתי לעצמי בעת במהלך בנית תהליך הכשרת המשקיעים שלי, מקווה שיהיו לכם לעזר.
1. מהו מקור ההכנסה העיקרי של המקום בו אתם לומדים?
אם מדובר במקום המציע מגוון קורסים וקורסי המשך כמו מכללות, ברור לכם שמכללות כאלו מתפרנסות מקורסים, האינטרס של המכללות זה לייצר קורסים בכדי שיהיו להם סטודנטים, לכן המכללה לרוב תמכור לכם קורס אבל פחות ידע מעשי שיוביל אתכם לעשיה בשטח. ממליץ לחפש מקום בו המרצים הם משקיעי נדל"ן בפועל ולא רק מספרים על השקעות נדל"ן (ראו בהמשך בסעיף 10).
2. מהי שיטת הפרסום/שיווק של יוצר הקורס?
אתם צריכים להבין האם משווקים לכם חלומות ופנטזיות על התעשרות מהירה, או שמשווקים לכם ידע אמיתי בכדי שתצליחו כמשקיעים. בכדי להתעשר ולעשות כסף מהשקעות יש צורך במתודה סדורה ומשמעת, בכדי לייצר מתודה כזו ומשמעת דרוש לכך זמן, קורס אינו כרטיס לוטו לזכיה מהירה בהון רב. צבירת הון דורשת זמן ומיקוד במטרה, ללא קיצורי דרך. על כן מי שמוכר לכם חלומות מהירים, ימלא את כיסיו במהירות בשכר הלימוד שלכם. זיכרו: אין קיצורי דרך, יש רק עוקצים בדרך! נסו להבין מי באמת נותן לכם ערך עוד בטרם נרשמתם אליו.
3. האם יש מכירת המשך?
במקומות המתפרנסים מקורסים, קורסים זו תעשיה. לכן לרוב המקומות יציע לכם קורס המשך בצורה של: הקורס הראשון יהיה 'קורס בסיסי', לאחריו תדרשו לעשות 'קורס השקעות למתקדמים' ולאחריו קורס 'נבחרת המשקיעים' וכיו"ב, כך שבפועל יוצא שאתם לא משקיעים בהשקעות אלא רק בקורסים. תבינו, מי שמוכר לכם מוצרי המשך, האינטרס האמיתי שלו זה למכור לכם מוצרים, לא באמת ללמדכם את דרך ההשקעה הנבונה והרווחית.
4. עדויות והמלצות?
אחת מדרכי השיווק, הינה דרך המלצות ועדויות, משווקים רבים נוטים לפרסם עדויות של תלמידים לשעבר שעשו והצליחו, בעוד וזו שיטה אשר בבסיסה היא טובה, ככל הנוגע להשקעות זו שיטה בעייתית, שכן לרוב, ובעיקר בהשקעות נדל"ן תחום אשר נתפס כתחום של בעלי הון, רוב האנשים לא נוטים לספר על השקעותיהם בפומבי, מחשש לחשיפה וביקורת שלא לומר 'עין הרע' וצרות עין מהסובבים. על כן יש להתייחס לפרסומים שכאלו בחשדנות יתרה.
עם זאת, המלצות שהתקבלו מפה לאוזן בצורה ישירה ברמה האישית ובלתי אמצעית יש להן ערך רב.
5. האם קיבלתם ערך אמיתי בטרם נרשמתם לקורס?
זו משוכה שיכולה להוות מסננת מאוד יעילה עבורכם. לרוב, הפרסונות שמעבירות את הקורס אינן ידועות, לכן אחד המדדים הטובים הוא פשוט לראות מה הנוכחות שלהם ברשת והמרחב הוירטואלי, האם הנוכחות מסתכמת אך ורק בכל הקשור לשיווק מרכולתם (הקורס) או שמא יש להם מקורות ידע טובים מהם אתם יכולים להפיק ידע וערך רב עוד בטרם באתם עמם במגע כגון: בלוגים, אתרים, דף אינטרנט וכיו"ב שאינם פרסומיים.
7. מה מטרת המארגנים?
בעקרון זו נקודה שקשה להבחין בה, וההבחנה בנקודה זו היא למעשה שקלול של כל הכללים המפורטים לעיל. אתם צריכים להבין האם מטרת הקורס היא להפוך אתכם למשקיעים וללמדכם להשקיע בתבונה, או שמא המטרה היא להתפרנס מכאלו שרק מפנטזים על להיות משקיעים. יש הבדל מהותי בין שתי גישות אלו. בראשונה הסיכוי שלכם להפוך למשקיע גדול, בשניה…. השלימו את החסר.
8. הזול עולה ביוקר!
רוב האנשים, מחפשים את הקורסים הזולים, עושים חישובים כמה עולה להם שעה, כמה שיעורים הם מקבלים, מדידות כאלו נחמדות כשקונים עגבניות במשקל אצל רמי לוי, לא כאשר מדובר בקורס השקעות שמטרתו להביא אתכם לכדי השקעה ולהפוך אתכם למשקיעים יצרניים, שיודעים להשקיע כסף. זיכרו אם אתם רוצים ללמוד להרוויח כסף, כדאי לכם להשקיע כסף בהשכלתכם.
9.מתנות בחינם?
אחת מאסטרטגיות השיווק הדיגיטאלי ברשתות החברתיות הוא מתן "סודות/מדריכים/טיפים" בחינם. אז בואו נפריך את המושג סוד, בנדל"ן אין סודות. המטרה במילה 'חינם' היא מלכודת דבש, יספרו לכם שם איך ניתן להתעשר מהר, ואיך כולם נהיו מיליונרים רק בכדי לגרום לכם להרשם, היו זהירים.
10. סיפורים או מעשים?
אחת מדרכי השיווק היא לספר על סיפורי הצלחה, ודוגמאות על עסקאות בהם אנשים עשו כמה מאות אלפי ש"ח בשבועות/חודשים ספורים בלבד, ללא יוצא מן הכלל באף אחד מהסיפורים הללו, לא תראו עדות המאששת את אמיתות הסיפור, חפשו ללמוד במקום, בו לא מתביישים להצמיד למקרים והסיפורים אסמכתאות אמיתיות על קיום העסקאות. אני לדוגמא, בחרתי להצמציד מסמכים אמיתייים לכל מקרה ועיסקה אותה אני משתף עבורי זו מציאות לא סיפור.
11. שוחחו עם מצליחנים-
אחד הדברים שאני מתעקש עליו בשיחה עם מתעניינים בתהליך הכשרת המשקיעים שלי, הוא שישוחח עם משקיעים/ות שעשו את הקורס/תהליך להשקעה ויקבלו מהם רשמים ממקור ראשון ובלתי אמצעי, רשמים אישיים של אנשים שעשו זאת לפניכם, שווים הרבה יותר מכל פרסום כזה או אחר. שאלו אותם מגוון רחב של שאלות:
- האם התהליך תרם להם בהיבט הידע?
- האם הם רכשו ניסיון אמיתי?
- האם הם ביצעו השקעה ורכשו נכס? (זה יעיד על היעילות של התהליך)
- האם מארגני ההכשרה היו זמינים, יעצו ותמכו בהם לאורך התהליך?
- האם יש אוזן קשבת גם לאחר סיום התהליך?
12. הזדהות עם החשיבה והתובנות-
בהמשך לסעיף # 5 אם אתם קיבלתם ערך אמיתי ואתם מיועים לדרכי החשיבה לדעות ולתובנות של אותה הדמות. ואתם חושבים שאסטרטגית ההשקעה שלו.ה תואמים את שלכם או לפחות כזו שעניינה אתכם זה חשוב.
ללמוד ממישהו שאין לכם חיבור אישי, או הזדהות מסויימת יכול אולי להיגמר בקבלת השראה שיהיה קש להמיר למעשים ותוצאות השקעה בשטח. לכן חשוב מאוד שתדעו להבדיל בין סיפורים מעוררי השראה לבין דברים מתועדים (ראו סעיף # 10).